Afbeelding
Pixabay

Voedselbos Woudenberg

Algemeen

WOUDENBERG Voedselbossen zijn in opkomst; kleine bossen die worden aangeplant om voedsel te leveren. 

De mens plant aan en het bos doet, met een klein beetje hulp, de rest. Het voedselbos kenmerkt zich door een hoge biodiversiteit, veerkracht en productiviteit. 

Een voedselbos bestaat uit verschillende lagen; hoge bomen, lage fruitbomen, struiken, kruiden, bodembedekkers, ondergrondse gewassen, klimplanten en een rijk bosbodemleven. 

De plantgemeenschap oefent een positieve invloed op elkaar uit en moet een stabiel ecosysteem vormen waarin mest en bestrijdingsmiddelen niet nodig zijn.

Steeds meer gaan mensen op zoek naar alternatieven voor grootschalige landbouw met akkers vol met hetzelfde gewas. Langdurig en veelvuldig gebruik van kunstmest en pesticiden tasten het bodemleven aan. 

De Europese Commissie heeft de ambitie uitgesproken dat in 2030 minimaal een kwart van het Europese landbouwareaal biologisch moet zijn. Het voedselbos lijdt tot een rijk bodemleven en tot een hogere biodiversiteit. 

De oogst; fruit, noten, zaden, groenten, wortels, knollen, paddenstoelen, eetbare bloemen en honing, is bedoeld voor menselijke consumptie.

In de omgeving van ons dorp zijn inmiddels diverse voedselbossen of worden initiatieven genomen om deze te beginnen. Ook in Woudenberg worden stappen gezet om op kleine schaal een voedselbos aan te leggen. 

Het idee is om in Woudenberg of directe omgeving ecologisch voedsel te produceren volgens de principes van het voedselbos. De initiatiefnemer is hiervoor op zoek naar een stuk grond, huur of koop, tussen de 300 m2 en 2 hectare. 

Heeft u een tip? Neem dan contact op met Jakob van de Worp;  06 22 52 73 76, of stuur een berichtje naar redactie@letopwoudenberg.nl