Foto: Marloes van Doorn
Foto: Marloes van Doorn

Tabitha van Krimpen verkozen tot Jonge Theoloog des Vaderlands

In november 2021 werd de in Woudenberg opgegroeide Tabitha van Krimpen, na een beoordeling door jury en publiek, uitgekozen tot Jonge Theoloog des Vaderlands. In dit artikel ga ik met Tabitha in gesprek over wat deze titel inhoudt en wat ze belangrijk vindt om als Jonge Theoloog onder de aandacht te brengen.

WOUDENBERG Tabitha is in Woudenberg geboren en opgegroeid, als kind ging ze naar de Willem van Oranjeschool. Ze heeft altijd erg genoten van de mooie natuur in en rondom Woudenberg. Na de basisschool ging Tabitha op het Ichthus College in Veenendaal naar het VWO. Een mooie tijd, waarin haar blik verder verruimd werd en ze contacten kreeg buiten Woudenberg. Nadat ze haar VWO diploma op zak had, ging Tabitha studeren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze haalde daar de bachelors bedrijfskunde en theologie (Cum Laude). 

Tabitha (1998) groeide op als jongste in een christelijk gezin, dat vanuit het westen van het land in het mooie bosrijke Woudenberg is neergestreken. De naam van Krimpen komt ook van Krimpen aan de IJssel en de Krimpenerwaard, waar de familie oorspronkelijk vandaan komt. Een gezin waar het geloof een centrale plaats innam in het gezinsleven. Zo bezocht ze naast de kerk (Protestantse Kerk in Nederland (PKN) in Woudenberg) ook de verschillende meisjes – en jongerenclubs van de kerk en de catechisatie. Naarmate ze ouder werd namen de vragen over het geloof toe. Wat vind ik eigenlijk zelf van het geloof? Wat is een goed leven? Daarom besloot ze behalve bedrijfskunde ook een studie theologie (de wetenschap die zich bezig houdt met kennis van God en de godsdienst) te gaan doen. Ze deed deze studie in het van oorsprong Rooms Katholieke Nijmegen, iets wat met name haar ouders wel spannend vonden. Maar voor Tabitha leverde het juist meer inzichten en antwoorden op, op de vragen die haar bezig hielden.

In actie voor meester Jaap

Organiseren is Tabitha op het lijf geschreven, dit liet ze op de basisschool al zien. Ze vertelt dat ze op de Willem van Oranjeschool een stagemeester had die naar Zambia ging, meester Jaap. Voor deze meester werd door Tabitha en haar klasgenoten de actie ‘Jafrika’ (Meester Jaap naar Afrika) op touw gezet om geld bij elkaar te verzamelen voor de meester en het werk wat hij daar ging doen.

Studeren en werken in Amsterdam

Inmiddels heeft Tabitha haar studieplek in Nijmegen ingeruild voor een plek aan de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam, en woonde de laatste tijd in Hoofddorp. Ze werkt als ZZP-er in de Thomaskerk in Amsterdam, een echte stadsgemeente in de Zuidas. Vanwege haar studie bedrijfskunde en theologie werden haar talenten daar ingezet. Er worden onder haar leiding lunchconcerten georganiseerd in samenwerking met studenten van het conservatorium, was er de gespreksserie ‘Zomergasten’ en worden er filmavonden gehouden. Na de film werd er een nabespreking gehouden over de film, wat vaak leuke gesprekken opleverde met de buurtbewoners. Dit is een mooi voorbeeld hoe de kerk een samenbindende functie kan hebben in een (stads)gemeente.

Jonge Theoloog des Vaderlands

Op mijn vraag hoe ze in de selectie voor Jonge Theoloog des Vaderlands terecht kwam, vertelde Tabitha dat er van elke theologische universiteit in Nederland een student werd afgevaardigd om mee te dingen naar de titel Jonge Theoloog des Vaderlands. Tabitha was daar erg enthousiast over omdat ze een paar jaar eerder al eens bij de bekendmaking van de eerste Jonge Theoloog des Vaderlands was geweest. Ze wist dus een beetje hoe dat in z’n werk ging en werd gekozen om mee te dingen naar deze titel. Om mee te doen maakte ze een blog en een filmpje waarin ze vertelde wat zij belangrijk vindt als Jonge Theoloog des Vaderlands. In het filmpje en de blog schrijft en vertelt Tabitha over de bottom-up theologie: theologie moet zijn, waar de mensen zijn. In november werd Tabitha, na een spannende beoordeling van jury en publiek, verkozen tot Jonge Theoloog des Vaderlands. Een titel waar ze op verschillende manieren mee aan de slag is gegaan.

Tabitha was begin dit jaar te zien bij een programma van de Evangelische Omroep, de Nationale Nieuwjaarszegen, een programma waarin René de Reuver, scriba van de PKN, de zegen uitsprak over het nieuwe jaar. Ook Thomas Quartier, monnik en de ‘gewone’ theoloog des Vaderlands, werkte aan de podcutie mee. Ze mocht in dit programma een bijbelverhaal vertellen vanuit het Bijbelboek Handelingen. 

Tabitha werd uitgenodigd voor een gesprek op de radio bij BNN VARA op Radio 1. Een programma waar ze als theoloog stevige vragen kreeg over haar geloof, maar ook daar mocht ze vertellen wat voor haar het belangrijkste is, het geloof, en daaruit leven en hoe ze dit doet in het dagelijks leven.

Werken voor de Evangelische Omroep

Tabitha zal de komende tijd wekelijks meewerken in het programma ‘de Muzikale fruitmand’ van de Evangelische Omroep op NPO Radio 5, waar ze een eigen rubriek krijgt. Ze zal in het programma elke week een ‘inspiratiemomentje’ verzorgen waarbij een inspirerende theoloog, bijbelfiguur of gelovige centraal staat.

 Verschillende generaties, één kerkelijke gemeente

Als Jonge Theoloog wil Tabitha graag meer onder de aandacht van kerken brengen dat jongeren een plek nodig hebben in de kerk, want jongeren zijn de toekomst van de kerk. Ze gelooft in de zeggingskracht van de Bijbel en de relevantie ervan voor nu. 

Te vaak zijn het veelal de ouderen die een plaats innemen in de hogere kerkelijke organen. Jongeren hebben een beter zicht op wat er speelt in hun generatie. Iedereen doet ertoe in de kerk en het is daarom belangrijk dat niet alleen in de kerkdiensten, maar ook in de besluitvorming verschillende generaties vertegenwoordigd zijn.

Een kerkelijke gemeente bestaat uit mensen van verschillende leeftijden en in verschillende levensfases. Een oudere heeft al een hele geloofsontwikkeling doorgemaakt en het is goed dat de generaties van elkaar leren. Daarom is het belangrijk om in de kerk activiteiten te ontwikkelen waarin de verschillende generaties elkaar ontmoeten en met elkaar in gesprek kunnen gaan om elkaars ervaringen te delen en daardoor van elkaar te leren. Er groeit een generatie op die grotendeels onwetend is als het gaat over geloof en zingeving. Deze onwetendheid biedt kansen voor de kerk en voor de Jonge Theoloog. Tabitha eindigt haar blog; ’ De Jonge Theoloog des Vaderlands kan een wezenlijke bijdrage leveren aan de kerk, theologie en vooral in de samenleving. Mijn handen jeuken en ik ben er klaar voor!’

Jongeren in Woudenberg

Tabitha heeft het idee dat de jongeren in Woudenberg elkaar, ondanks deze moeilijke tijd, toch blijven vinden en er veel hechte vriendengroepen zijn. In de stad waar zij nu woont is het vaak veel lastiger om elkaar te ontmoeten en vriendschappen te onderhouden. Het is erg belangrijk om elkaar als jongeren vast te houden. Juist in deze coronatijd waarin veel contacten online onderhouden worden, word je meer teruggeworpen op jezelf en ligt eenzaamheid al snel op de loer. Het is fijn dat er in Woudenberg kerkelijke gemeenten, maar ook andere plekken zijn, waar jongeren en ouderen terecht kunnen met vragen en steun vinden bij elkaar. Ze zou mensen binnen en buiten de kerk op willen roepen om elkaar op te zoeken en in gesprek te gaan, zeker ook met mensen die heel anders denken dan jij. Om te zien dat er ook andere perspectieven mogelijk zijn en om te luisteren en de ander echt te zien staan, in een tijd waarin dat zo hard nodig is. 

Onder de naam 'Tabie Theologiseert' is Tabitha actief als ZZP'er en op haar eigen website deelt ze wat haar bezighoudt en inspireert: 

https://tabithavankrimpen.nl/