Voorwaardelijke geldboete voor onbezonnen Woudenberger

WOUDENBERG Wegens bedreiging van de protestantse kerk gemeente is een 19- jarige jongen uit Woudenberg onlangs door de politierechter in Utrecht veroordeeld tot een boete van 500 euro geheel voorwaardelijk. 

De Woudenberger heeft in een groepschat gezegd dat hij vuurwerk zou afsteken tijdens een dienst van de protestantse gemeente in Woudenberg. De rechter oordeelde dat de jonge Woudenberger onbezonnen had gehandeld, maar zij vond bedreiging bewezen. De verdachte maakte deel uit van een chatgroep die kletste over het vuurwerkverbod. Vuurwerk is zijn hobby, vertelde de Woudenberger aan de rechter. Hij was teleurgesteld dat op 15 november 2020 nieuwe maatregelen, waaronder een vuurwerkverbod, van kracht werden. Hij chatte toen tegen zijn vrienden dat er een kerkdienst in Woudenberg verstoord zou worden met een Cobra 6 vuurwerk. 

Een 40-jarige gebruiker van de chat was geschokt door de teksten. Die belde de politie. De politie zorgde voor bewaking van alle kerken in Woudenberg. Die dag gebeurde er niets. De Woudenberger had er spijt van. Hij kreeg een boete van 500 euro thuis gestuurd. Die boete betaalde hij niet. De verdachte verklaarde dat hij het niet zo bedoeld had en dat hij verbaasd was dat zijn woorden zo serieus waren genomen. 

De officier woog mee dat de verdachte pas 18 jaar oud was, toen hij de teksten schreef. Volgens de hulpverlening zijn er geen problemen bij deze jonge Woudenberger. Het OM eiste opnieuw 500 euro boete. De advocaat gaf aan dat de tekst niet bedreigend was geweest voor de 7 kerken in Woudenberg. Hij vroeg vrijspraak. De rechter oordeelde dat de chat een openbaar medium is en bedreigend was voor de buitenwereld. Zij vond een voorwaardelijke boete passend vanwege de jonge leeftijd van de Woudenberger.


Vaccinatiegraad Woudenberg (bron RIVM)

WOUDENBERG De vaccinatiegraad per 2 januari is als volgt:

12 jaar en ouder: 81% 1e prik (landelijk 87,4%) en 80% volledig (landelijk 84,4%)

18 jaar en ouder: 83% 1e prik (landelijk 89,1%) en 82% volledig (landelijk 86,0%)