Ingezonden: Keuzes hebben consequenties

Na de laatste verkiezingen greep de VVD haar kans. Met haar ene zetel hielp de landelijk grootste, maar in Woudenberg de kleinste partij, de coalitie in het zadel. De prijs voor de gemeentekas was hoog: een derde wethouder. Uit de VVD-banencarrousel kwam een kandidaat rollen die een treinramp van een wethouder bleek. Op de dag dat mevrouw Vlam haar vertrek aankondigde ging overal, maar zeker bij de DES en op de Stationsweg, de vlag uit. 

Bij haar aantreden liet mevrouw Vlam zich voorstaan op haar netwerk bij de provincie. Als wethouder Financiën is zij primair verantwoordelijk geweest voor de fatale beslissing om een niet-sluitende begroting in te leveren. De vernietigende reactie van de provincie had zij, ondanks al haar contacten, niet voorzien. Woudenberg ging vervolgens gedurende een periode van anderhalf jaar navelstaren op bezuinigingen alvorens met hangen en wurgen een sluitende begroting te maken. Al die tijd stapelden de financiële problemen zich op en gebeurde er niets. 

Johny Stalman weigert om een kandidaat-wethouder te noemen voor de volgende periode. Een goed verstaander weet genoeg: een stem op de VVD is een blinde gok. Er zal een volgende naam rollen uit de VVD-banenmachine, van iemand die per direct beschikbaar is en ongetwijfeld goed ligt bij de partijtop, die dringend aan de beurt is voor een baantje, maar die niet noodzakelijkerwijs het meest geschikt is. 

Stalman stelt terecht dat de kiezer eerst aan het woord is. Elke Woudenberger die overweegt om de VVD ook maar één zeteltje te gunnen weet nu wat de consequenties van een blinde gok kunnen zijn.

Albert Henzen, Woudenberg