Ingezonden: Over zonnepanelen en windmolens in Woudenberg

Uit de column van Gemeentebelangen ‘Over zonnepanelen en windmolens in Woudenberg’ wordt duidelijk hoe moeizaam de discussie loopt. Met een focus op de Regionale Energie Strategie is dit uitgelopen op navelstaren en in hetzelfde kringetje ronddraaien.

Terug naar de column: ‘de klimaatwet zorgt er voor dat Woudenberg moet proberen de CO2 uitstoot te verminderen’. ‘Proberen’ is voor een politieke partij wel een vreemde visie en geeft niet echt het vertrouwen dat gedacht wordt in een bepaalde oplossingsrichting.

Als probleem wordt gesignaleerd ‘waar zetten we de windmolens en zonnepanelen neer?’ Volgens Gemeentebelangen zoveel mogelijk langs de A12 maar dat is niet genoeg. Dan vraag ik mij af waar ‘dat niet genoeg’ uit blijkt en hoeveel er dan nog elders moet worden geplaatst.

Nu heeft de gemeente onder aanvoering van de GBW Wethouder samen met het adviesbureau Over Morgen ‘geprobeerd’ de Woudenbergse inwoners een keuze te laten maken voor de plaatsing van windmolens en zonnevelden. Doel was draagvlak creëren. Gezien de zeer beperkte belangstelling is dit op een fiasco uitgelopen. Het merendeel van de deelnemers bestond uit gemeenteambtenaren, adviseurs van Over Morgen en een aantal raadsleden. Zonde van de energie en de verspilling van belastinggeld, ambtenaren en adviesbureaus werken tenslotte niet voor niets.

In de column wordt ook gesproken over o.a. aardwarmte (geothermie) wat tot de beperking van het gebruik van windmolens en zonnepanelen zou moeten leiden.

Ten eerste hebben we het dan over twee verschillende technieken: het opwekken van elektriciteit en het opwekken van warmte. 

En voor het opwekken van warmte uit genoemde bronnen is ook elektriciteit nodig voor de warmtepompsystemen, wat in koudere periodes, afhankelijk van de energiebron, flink kan oplopen. Geothermiebronnen (1,5 km diep) zijn overigens niet onuitputtelijk. Na enkele decennia neemt de capaciteit af. Hier moet in de ruimtelijke planning rekening mee gehouden worden dus kun je je afvragen hoe duurzaam dit is [bron: Nationale EnergieAtlas].

Voor koude, bewolkte en windloze dagen, zoals afgelopen december is een flinke centrale back-up nodig waarbij het wel eens rendabeler kan zijn permanent voor die bronnen te kiezen in plaats van lokaal op te wekken. De uitdaging is zo complex dat de oplossing niet gezocht moet worden in draagvlak creëren maar in de technologische oplossing. 

En dat gaat de gemeente Woudenberg niet oplossen, iets dat de gemeente niet kwalijk kan worden genomen. De ontwikkelingen op het gebied van energietechniek gaan razendsnel. Volstrekt logisch want voor de grote bedrijven is het fossiele businessmodel exit dus is er een enorme druk om de duurzame oplossing tot businessmodel te maken waarvan je dagelijks de positieve resultaten ziet als je de technologische ontwikkelingen volgt.

En tegen de tijd dat het elektriciteitsnet geschikt is om de zonnevelden en windmolens op aan te sluiten, over circa 8 jaar, zijn wij ingehaald door de technologie. Dus Woudenberg, focus je de komende jaren op de energiebesparing van woningen (energie coach SDW) en bedrijven, het plaatsen van zonnepanelen op eigen of andermans dak (Zon op Woudenberg, een prima initiatief!), en plaatsen van warmtepompinstallaties. Daarmee breng je lokaal het energieverbruik en dus de CO2 productie omlaag. En durf als lokale politiek ook aan te geven dat je de grote energieproblemen niet lokaal op kunt lossen.

Rob van den Brink