“Hij is mijn steun op het moment dat ik vastloop”

Een schans geeft een zetje omhoog, juist die betekenis wil coöperatie De Kleine Schans graag waarmaken: mensen ondersteunen die problemen hebben op het gebied van de diverse levensterreinen: zorg, welzijn, wonen, werk en inkomen, zodat ze na die hulp weer verder kunnen. Doel is om inwoners te helpen om deel te blijven nemen aan het dagelijkse leven, ook als er problemen zijn. Uniek voor Nederland is dat medewerkers met verschillende expertise onder één dak met elkaar samenwerken. Waar voorheen de inwoner voor hulp vaak een beschikking kreeg naar een andere zorgverlener, is het nu ook mogelijk vanuit ons eigen team begeleiding te bieden. Voordeel hiervan is dat onze medewerkers beter op de hoogte zijn van initiatieven en organisaties in Woudenberg en dus niet alleen tussen collega’s samengewerkt wordt, maar ook tussen de verschillende organisaties in Woudenberg. Tromp-Jan Bakker, lid van het Sociaal Team, is de contactpersoon voor Robin (23) en samen vertellen ze hoe het afgelopen anderhalf jaar is gelopen.

Robin vertelt eerst hoe hij bij De Kleine Schans terecht kwam: “Ik ben in het tweede jaar van mijn Mbo-opleiding Persoonlijk begeleider Gehandicaptenzorg weggestuurd, omdat ze me niet sociaal genoeg vonden om begeleider op een groep te kunnen zijn.” De mentor van Robin gaf aan dat hij eerst contact met De Kleine Schans moest leggen om een beschikking te krijgen waarmee hij extern hulp zou krijgen. Maar toen Tromp-Jan de uitgebreide aanmelding van Robin zag, dacht hij: "Die hulp kunnen wij volgens mij ook zelf bieden. En ik weet nog heel goed dat ik de eerste keer bij jou thuis kwam, boven in jouw donkere kamer, toen zijn we over jouw verhaal in gesprek geraakt.” Robin reageert: “Het was ontiegelijk spannend die ontmoeting met jou, want ik dacht: Gaat het wel of niet. Alles wat ik op mijn aanmeldformulier had opgeschreven, daar ben ik op ingegaan. En toen zag Tromp-Jan het nog steeds zitten. Daar was ik zo blij om.” Tromp-Jan: “Ja, ik weet nog heel goed dat jij er zo over in zat of jouw verhaal wel goed genoeg was om hulp te krijgen.” Robin: “Ja ik was al bij de opleiding en dagbesteding weggestuurd en was bang dat dat nu ook weer zou gebeuren.”

Wandelgroepen
Met de hulp van Tromp-Jan nam Robin het besluit om zijn thuissituatie te gaan verbeteren en gewicht te verliezen. Zowel met Tromp-Jan als met verschillende wandelgroepen is hij gaan wandelen. "Dat was best zwaar doordat ik geen conditie had. Ook deed ik met Tromp-Jan technische oefeningen van het ervaringsleren. Voor alles gold eigenlijk dat Tromp-Jan een suggestie deed en dan stuurden we samen een berichtje of gingen een gesprek aan. Hij is mijn steun op het moment dat ik vastloop. Ik heb net die paar stappen hulp nodig, daarna lukt het mij wel. Ik kan ook beter zeggen welke hulp ik nodig heb in plaats van dat ik aan de verwachtingen van anderen probeer te voldoen.”
Loop jij ook ergens tegenaan waar je hulp bij nodig hebt? Aarzel dan niet en kom langs op de Dorpsstraat 38 of bel ons via 085 0669 700 of stuur een e-mail naar info@dekleineschans.nl