Afbeelding
foto: Redactie

Inzet ME in centrum ondanks camera en beveiligers

Algemeen

WOUDENBERG De inzet van een mobiele Camera en de Beveiligers etc. heeft mogelijk grote schade/branden in het centrum voorkomen, dus dat moet ook volgend jaar weer ingepland worden, maar is helaas  onvoldoende gebleken. Er is meer nodig.

12:30 Vrijdag middag ( “startsein” afschieten zwaar vuurwerk, gaat de hele dag door: achter gemeentehuis etc.
00:00 Politie en beveiligers arriveren op Poortplein, plein is leeg, geen enkele relschopper...
00:10 20  relschoppers en groeiend, geen actie
00:30 50+ relschoppers, vuurwerk en bierflessen worden naar Politie gegooid, geen actie
00:59 150+ relschoppers, vuurwerkbommen onder auto´s beveiligers en gemeenteauto. geen actie
01:00 politie en beveiligers worden bestookt met vuurwerk en flessen, men trekt terug onder druk van de relschoppers. Twee auto’s op plein (gemeente) lijken nu kapot te zijn geblazen, moeten afgesleept worden; relschoppers blijven vuurwerk afsteken, trekken planten uit bakken, gooien met bierflessen (geen actie) relschoppers hebben nu het centrum overgenomen. Zwaar vuurwerk overal. 
01:30 meer politie bij gemeentehuis (geen actie wachten op ME relschoppers op plein gaan ongehinderd door.
02:00 politie versterking komt : 6 politieauto´s en 5 ME bussen arriveren in het centrum= geschatte capaciteit 12 agenten en 30 ME leden = 42 man!
02:01 ME komt onmiddellijk in actie in linie en begint met centrum schoonvegen. Kat en muis spel ME en relschoppers start, ME blijft door hele centrum relschoppers volgen. Relschoppers blijven terugkomen naar het plein en in straten en park verdwijnen. ME heeft moeite om centrum weer onder controle te krijgen.
03:30 ME heeft centrum weer onder controle!

Hoe nu verder?

Het is duidelijk dat “aanwezig zijn” helaas niet voldoende helpt om escalatie te voorkomen. Op het moment dat er meer dan 20 mensen zich verzamelen had direct stevig ingegrepen kunnen worden (samenscholingsverbod centrumgebied voor 48 uur met handhaving). Een voorbeeld arrestatie zou ook een goed signaal kunnen geven. Helaas is er voor zover bekend ook na de rellen van vorig jaar niemand opgepakt, niemand voor schade aansprakelijk gesteld, niemand gestraft, geen boete.
Ingezonden door Carlo Hart