Afbeelding
Agnes Blok

Verlichte boerderijen route zorgt voor kilometers lange file

Algemeen

Woudenberg/Scherpenzeel In de Gelderse vallei werd woensdag 29 december een verlichte boerderijen route georganiseerd. Een route van 45 kilometer die je in ongeveer 1,5 uur kon rijden. Velen grepen dit uitje aan om er tijdens de kerstvakantie even uit te zijn. Helaas kwam de hele route vol te staan met auto’s, waardoor menigeen het gevoel kreeg dat het een autolichtjes route werd.

Woensdagavond tussen 18:00 en 20:30 uur kon er gestart worden met de verlichte boerderijen route. De route ging langs vele mooie boerderijen met sfeervolle verlichting, waar tracktoren verlicht waren en er vanaf de weg het vee in de stal bekeken kon worden. 

Alles was goed voorbereidt, zo was er een app waarop de route gedownload kon worden. De route was ook beschikbaar om met een digitale of papieren versie op pad te gaan. De route kon op elke plaats gestart worden. Er werd gevraagd tegen de klok in te starten, zodat iedereen dezelfde kant opreed. 

Quiz en Goodybag

Er was een quiz te downloaden zodat je op een leuke manier wat meer te weten kon komen over het leven op de boerderij. Zo was er een vraag: ‘Bruine koeien geven chocolademelk’ waar of niet waar? En ‘Zo lui als een varken’ wordt wel eens gezegd. Hoeveel uur slaapt een varken gemiddeld? 16, 19 of 22 uur? 

Het was fijn om in de auto deze quiz te kunnen doen. Zo waren de vele kinderen die met hun ouders de tocht reden op een leuke en leerzame manier actief betrokken bij de tocht. Onderweg kregen de deelnemers een goodybag, maar door de vele deelnemers liepen veel mensen deze mis, omdat ze eerder afhaakten.

Boerderijentocht té succesvol

Helaas riep de organisatie om 19:30 uur op om niet meer te starten met de 45 kilometer lange boerderijentocht, omdat er een kilometerslange file ontstaan was, waardoor mensen uren lang stil stonden en weinig gezien hebben van de mooi verlichte boerenerven langs de route. Zelfs op de radionieuwsdienst was te horen dat de boerderijenroute voor een verkeersinfarct gezorgd had. 

De route liep langs Maarsbergen, Woudenberg, Scherpenzeel, Renswoude, Barneveld, De Glind, Leusden en weer terug naar Woudenberg. Sommige mensen stonden zelfs al lang in de file voordat ze op het traject van de tocht waren aangekomen, en besloten de route niet te rijden. 

In reacties op social media zijn veel positieve reacties te lezen. Mensen waarderen het heel erg dat dit, in een tijd waar veel dingen niet mogen, is georganiseerd. Vooral de erven waar de auto’s op konden rijden waren leuk, omdat daar wat te zien was. 

Een geweldig goed ontvangen initiatief van Vallei Boert Bewust en LTO Gelderse vallei. Zij geven aan de reacties in hun evaluatie mee te nemen.

Afbeelding