Afbeelding
foto: Buurtgezinnen

Vraaggezinnen koppelen aan steungezinnen, hoe werkt dat?

Algemeen

Buurtgezinnen is al een paar jaar actief in Woudenberg, gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan gezinnen in de buurt die ondersteuning willen geven (steungezinnen). Steunouders zijn ervaren ouders, die graag een ander helpen. Dit kunnen zij doen door bijvoorbeeld af en toe de zorg voor de kinderen over te nemen, zodat de ouders wat rust en ruimte krijgen. Het vraaggezin en steungezin maken onder leiding van Buurtgezinnen samen afspraken over de inhoud van deze ondersteuning. Dit is natuurlijk mooi gezegd, maar hoe werkt het nou in de praktijk?

Stel je eens voor dat je in 2021 een huis gekocht hebt in Woudenberg, heerlijk! Omdat je je in je vorige woonplaats al had aangemeld als steungezin, doe je dat nu weer bij Buurtgezinnen in Woudenberg, een leuke kans om iets voor een ander te betekenen en gelijk mensen te leren kennen. Voor de kinderen is het ook leuk, zij leren dan ook andere kinderen kennen die gezellig over de vloer komen. Maar dan laat je gezondheid je in de steek, heb je eigenlijk zelf een steungezin nodig, en zo kan het gaan en word je van steungezin vraaggezin. Gelukkig bestaat die mogelijkheid! Of je hebt een gezin met een kind dat, om wat voor reden dan ook, extra aandacht nodig heeft. Het kan niet anders maar je voelt je schuldig en machteloos ten opzichte van de andere kinderen, je voelt jezelf tekort schieten. Wat zou het helpen wanneer een ander gezin ruimte en aandacht heeft voor je andere kinderen zodat zij even onbezorgd kind kunnen zijn, en hoe moeilijk is het om dat van een ander te vragen. Gelukkig kan Buurtgezinnen zoeken naar een steungezin.
Erica is een moeder van twee jonge kinderen, ze woont nog niet zo lang in Woudenberg. Haar man heeft een fulltime baan en zelf werkt ze deeltijd, ouders wonen ver weg en vrienden hebben ze in deze tijd nog niet echt kunnen maken. Erica vindt het moeilijk om grenzen te stellen bij haar kinderen. Het wordt zo gauw een strijd. Hierdoor staat het gezin altijd op ‘aan’! Hoe fijn zou het zijn als de kinderen af en toe bij een ander gezin kunnen spelen en een ervaren moeder eens wat tips kon geven hoe zij dat eerder heeft aangepakt.

De afgelopen periode heeft het niet makkelijker gemaakt om contacten te leggen en te onderhouden. Onder het motto ‘Opvoeden doen we samen’, koppelt Buurtgezinnen gezinnen die het zwaar hebben aan een stabiel gezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders ontlast. Wil je meer info? Bel dan Constanja de Vries 06 50208462 of ga naar www.buurtgezinnen.nl