Inhuur dataspecialist

WOUDENBERG Wethouder Marleen Treep kan begin volgend jaar een data-analist voor het sociaal domein inhuren. Dat was de uitkomst van een discussie over de financiële rapportage.

Begin van dit jaar zag het er op financieel vlak somber uit voor de gemeente Woudenberg. Op de begroting stond een tekort van zeven ton. Door een paar meevallers eindigde de gemeente toch nog in de zwarte cijfers. Het college van burgemeester en wethouders greep deze kans aan om de reserves aan te vullen, zoals een eis van de provincie was om onder het preventieve toezicht uit te komen. Henk-Jan Molenaar, fractievoorzitter van de SGP, zette bij twee 

reserveringen vraagtekens, omdat die weinig met de financiën van dit jaar te maken hadden.

Marleen Treep vroeg de raad om het geld toch beschikbaar te stellen. ‘We willen daarmee een data-analist voor het sociaal domein inhuren. Als u nu het geld niet geeft, kunnen we pas in juli beginnen.' Overigens bleek dat Treep er alleen met die reservering niet was. Ze moest ook een raadsvoorstel maken om het geld uit te mogen geven.

Treep verwees naar het rapport van de visitatiecommissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De commissie vertelde dat Woudenberg Amersfoort de data voor het sociale domein liet verzamelen. De commissie constateerde echter dat dit de verkeerde data waren en dat Woudenberg niet wist hoe ze de data zou moeten interpreteren als ze wel de goede kreeg, aangezien ze geen dataspecialisten in dienst hadden. Dat probleem veroorzaakte volgens de commissie een gat in de begroting.

Aangezien het sociaal domein zorgt voor een groot deel van de financiële problemen van de gemeente, zag de gemeenteraad ook wel in dat het verstandig was om de dataspecialist zo snel mogelijk in te huren. Dus mocht Treep uiteindelijk toch de zo gewenste specialist inhuren. De raad prees haar hartstochtelijke betoog.