Ingezonden (3)

Met enige verbazing heb ik in de recente editie van LetOp Woudenberg het artikel over Laan 1940-1945 gelezen. Deze verbazing betreft niet zozeer het kennelijk niet veranderde parkeergedrag van de bewoners, want dat kon je echt van verre zien aankomen, maar het feit dat men in de gemeenteraad kennelijk niet snapt wat er gebeurt.

Het probleem in de straat is op zich duidelijk, ook als je er niet woont. Te smal, niet ingericht voor de grote hoeveelheid auto's van de bewoners en te druk met doorgaand (sluip)verkeer. Dat er een oplossing gezocht wordt is logisch, maar dat de nu gekozen versie niet gaat werken kan echt geen verrassing zijn. De bewoners weten niet anders dan dat ze hun auto's aan beide zijden kunnen/mogen parkeren, dus tenzij ze echt gedwongen worden gaan ze zich niet aanpassen. 

Dit is overigens geen verwijt naar de bewoners; zo zit de mens nu eenmaal in elkaar. Daar kan echt geen enkele "scherpe toelichting", zoals dhr Bessembinders het zegt, iets aan veranderen. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat een automobilist bij het zien van de belijning niet snapt wat de intentie is. Zo ingewikkeld is dat niet.

Wanneer de gemeenteraad dus wil dat men alleen aan de noordzijde parkeert moet hier dwang achter zitten. Met de huidige opzet is dit, in tegenstelling wat mevr. Vlam kennelijk denkt, niet het geval. Een fietssuggestiestrook heeft geen enkele juridische status. Hierop mag door auto's gereden, gestopt en geparkeerd worden. Dit kun je binnen twee minuten zoeken op internet boven water krijgen. Ik snap daardoor echt niet dat men hier bij de gemeente nog niet achter was. 

Een parkeerverbod aan de zuidzijde kun je nu nog voor elkaar krijgen met borden, een gele streep, of door het aanbrengen van fietssymbolen op de strook. Daarmee wordt het namelijk een fietsstrook, en die heeft wel een juridische status. Onafhankelijk van welke oplossing er wordt gekozen zal er ook handhaving plaats moeten vinden. Besef wel dat dit in de praktijk een halvering van de parkeercapaciteit van die straat inhoudt. Afhankelijk van de hoeveelheid auto's kan een deel van het probleem hiermee verschuiven naar aanliggende straten.

"De bewoners hebben niet tot in detail instructie gekregen over het gebruik van de fietssuggestiestroken. Ze verkeren in dubio", aldus Bessembinders. Nee hoor, ze weten precies wat er wel en niet mag. Dat geldt ook voor de bewoners aan de Stationsweg (waar ik zelf ook woon); ook hier is geen "onduidelijkheid". Men moet zich binnen het gemeentebestuur misschien eens realiseren dat niemand, ook de gemiddelde Woudenberger niet, roomser is dan de paus, en de ruimte pakt die hij of zij krijgt. Dan wordt er wellicht ook minder geld verspild aan dit soort slecht doordachte projecten.

Het is, zoals mevr. Vlam al aangeeft, allemaal niet zo ingewikkeld...

M. Binneveld