Afbeelding
Foto: redactie

Gemeenteraad wil snel doorpakken met integrale visie winkelcentrum

Algemeen

WOUDENBERG De gemeenteraad heeft het plan voor het vitale dorpshart aangenomen. Er moet doorgepakt worden. Onduidelijkheden zijn er nog genoeg, bijvoorbeeld over de Voorstraat.

De gemeenteraad wil doorpakken in het dorpshart. In januari wordt er een gebiedsregisseur aangesteld, die een Task Force met belanghebbenden moet optuigen. De gemeenteraad wil een integraal plan uitvoeren, zodat het centrum meer samenhang gaat vertonen. Op de dag van de gemeenteraadsvergadering stuurde drie pandeigenaren mails dat ze het niet goed vonden dat de ontwikkelingen rond hun panden voor onbepaalde tijd ‘op slot worden gezet’. Ze willen verder met hun plannen. Voor de Voorstraat wil de gemeente terughoudend zijn met bestemmingsplanwijzigingen, omdat het niet duidelijk is welke kant de ontwikkelingen op gaan. Dat betekent dat een aantal mensen moet wachten met hun plannen. Dat vinden ze niet fijn, ook al omdat niet duidelijk is hoe lang ze op toestemming moeten wachten. Dus trokken ze aan de bel. Deze mails zorgden voor consternatie bij de raadsleden. ‘Dit is dus precies wat we niet willen,’ constateerde de raad. ‘Dit zijn eigenaren, die alleen naar hun eigen panden kijken en niet naar het grote geheel.’ Het is de angst van de raadsleden dat bijvoorbeeld pandeigenaren naar hun eigen belang kijken en niet naar de totale plaatje. De raadsleden zijn bang dat sommige partijen niet willen meewerken als het niet in hun directe belang is, hoewel dat een logische opstelling zou zijn. De gebiedsregisseur moet de diverse partijen aan tafel krijgen en gezamenlijk ideeën uitwerken. ‘De Task Force moet geen praatgroep, maar een doegroep worden,’ vond Henk van de Wetering, gemeenteraadslid voor de PvdA/GroenLinks.
‘De gemeente moet de regie bij de uitvoering pakken. We moeten ons als gemeenteraad niet met de details van de uitvoering bemoeien. We moeten geen hekjes zetten,’ vond Bert Bosman, gemeenteraadslid van de ChristenUnie. Wethouder Anita Vlam antwoordde dat de gemeente de regie pakte door een gebiedsregisseur aan te stellen. Het is niet geheel duidelijk wat zijn/haar rol en competenties zijn. Kan deze persoon alleen mensen uitnodigen om mee te denken of kan hij/zij ze verplichten mee te doen? Ook de rol van de Task Force is nog onduidelijk. Wie zullen er mee praten en hebben ze alleen maar een adviserende rol of kunnen ze ook echt besluiten nemen.
Henry van Veldhuizen, gemeenteraadslid van de SGP, stelde voor dat de gebiedsregisseur zo snel mogelijk met de bezorgde winkeliers in de Voorstraat zal gaan praten en dan aan de raad meldt hoe de vlag er bij hangt.