Ravage vorig jaar op de Nieuwe Poort
Ravage vorig jaar op de Nieuwe Poort / foto: Betting Kroese

Zorgen over vuurwerkoverlast

Algemeen

WOUDENBERG De gemeente werkt hard aan een gezellige, rustige en veilige jaarwisseling. Er zijn preventieve en repressieve maatregelen genomen. Er zijn zorgen over vuurwerkoverlast. De gemeente vraagt burgers overlast te melden. 

De afdeling communicatie van de gemeente laat weten: ‘Er worden zowel preventieve als repressieve maatregelen genomen. Dan valt te denken aan het verwijderen van gemeentelijke eigendommen uit de openbare ruimte, voorlichting op scholen, toezicht in de openbare ruimte, het ophogen van de verlichting en de aanpak rondom vreugdevuren.’

‘Communicatie is een van de beleidsinstrumenten, naast de preventieve en repressieve maatregelen die genomen worden tijdens de jaarwisseling. We zetten actief in op communicatie via al onze kanalen. We kiezen daarbij voor een boodschap met een positieve insteek in plaats van de nadruk te leggen op wat niet kan en mag tijdens de jaarwisseling,’ vertelt de afdeling communicatie. ‘Op de website is alle informatie over de jaarwisseling te vinden. Burgemeester Van Mastrigt wijdt een column aan de jaarwisseling. Er komt berichtgeving via social media en een advertentie in de krant,’ laat de afdeling communicatie weten. 

‘Daarnaast hebben we helaas ook dit jaar te maken met coronamaatregelen. Deze zijn ook op Oudejaarsdag onverminderd van toepassing. Dat betekent 1,5 meter afstand houden en een strikt advies om niet meer dan vier mensen te ontvangen,’ aldus de gemeente. ‘Helaas zullen we ook dit jaar in kleine kring, thuis Oud en Nieuw moeten vieren. Via Instagram hebben wij donderdag een oproep gedaan ideeën voor een coronaproof Oud en Nieuw met ons te delen, zodat we daarmee hopelijk andere inwoners kunnen inspireren om ondanks de vervelende, maar noodzakelijke maatregelen, toch een gezellige en feestelijke jaarwisseling te vieren,’ zegt de gemeente.

Vuurwerk 

‘De afgelopen tijd kregen wij veel meldingen van overlast door vuurwerk. Om een beter beeld te krijgen van de vuurwerkoverlast in het dorp, hebben wij de hulp van onze inwoners nodig en roepen wij hen op overlast te melden. Iemand op heterdaad betrappen is in dit soort situaties altijd het beste. Maar melden is altijd belangrijk, zodat we gericht kunnen zoeken naar de dader(s) en hen kunnen aanspreken,’ aldus de gemeente. 

Melden kan bij de politie via 0900 8844 of bij de gemeente via het telefoonnummer 14033 of de meldingsapp FIXI. Een duidelijk signalement is daarbij belangrijk. Denk aan groepsgrootte, kleding en vervoersmiddel. Als er sprake is van een misdrijf zoals vernieling dan kunnen inwoners altijd 112 bellen.