Foto: Agnes Blok
Foto: Agnes Blok

Sfeervolle Volkskerstzang vanuit de Dorpskerk

Algemeen

Woudenberg In een sfeervol verlichte Dorpskerk werd vrijdagmiddag 24 december de jaarlijkse Volkskerstzang uitgezonden via de livestream. De organisatie van de Volkskerstzang is er goed in geslaagd om, ondanks de steeds veranderende corona maatregelen, een mooi programma te presenteren.

De Volkskerstzang werd geopend door Marius Jan Breugem; ‘Kerstfeest het gaat om de geboorte van Jezus in Bethlehem. Met woorden van hoop omdat ‘het Licht’, Jezus is geboren om ons te helpen in onze duisternis’. Met het zingen van ‘Komt allen tezamen’ onder begeleiding van een viertal blaasinstrumenten, een kleine afvaardiging van de Woudenbergse Fidelio, werd er gezongen door Linda en Marcella. Vervolgens zette Linda het lied ‘Maria had je door’ in, een prachtig lied over de geboorte van Jezus. Daarna klonk het lied ‘Volheid van genade’ door de Dorpskerk, de laatste twee zijn liederen van de band Sela die muziek maakt voor de kerken.

Kerstevangelie

Onze wethouder, Marleen Treep, las het kerstevangelie uit de Bijbel, een gedeelte uit Lukas 2 werd in drie delen gelezen, afgewisseld met het Stille Nacht door Fidelio. Aansluitend vertelde ds. Lubbers iets over het kerstverhaal en startte met de vraag: ‘Hebt u weleens Engelen gezien?’ In deze tijd zijn ze te zien in etalages als kerstversiering. Maar in de Bijbel kwamen engelen op verschillende momenten voor, de menigte van engelen in Lukas 2 , vertelden over de grootheid van de geboren Koning. De Bevrijder is geboren in Bethlehem, kan Hij iets voor ons betekenen? In 2021 vertellen de engelen dezelfde boodschap, God had de wereld lief dat Hij Zijn enige Zoon naar de aarde stuurde, als je in deze Jezus gelooft is er een toekomst vol van hoop! Ere zij God! Na het zingen van ‘Hoor de Englen zingen de eer’, was er een instrumentale bijdrage van Steven Luitjes op het orgel en Bernhard Slijkhuis op de piano met ‘Daar is uit ’s werelds duist’re wolken’. Steven Luitjes speelde op het orgel ‘Kerstfantasie’, een muziekstuk waarin verschillende bekende kerstliederen werden uitgevoerd.

Toch Kerstfeest

Jacqueline Honing vertelde een spannend kerstverhaal over twee broertjes die vanuit moeilijke omstandigheden in Hongarije zijn gevlucht om kerstfeest te kunnen vieren in Oostenrijk. Een verhaal waarbij ook de ster en vertrouwen op God een rol spelen. Ziva zong Magnificat en ‘Een kind is ons geboren’ van Sela, met daar tussen in een optreden van Fidelio met ‘An International Christmas’. Daarna waren de toetsenisten weer aan de beurt die in een mooi samenspel het lied ‘Joy tot he world’ lieten horen.

Collecteren voor de jeugd uit Amsterdam

Na het dankwoord van Marius Jan Breugem, vertelde Arine Kommers iets over de Hebron gemeente in Amsterdam, een gemeente waar veel mensen zijn die leven onder moeilijke omstandigheden. Vorige week hebben 70 gezinnen een kerstpakket ontvangen vanuit Woudenberg. Er is daar een jeugdclub van kinderen die vaak in moeilijke omstandigheden leven, voor deze kinderen wordt een collecte gehouden, zodat er in de zomer iets moois voor hen georganiseerd kan worden. Marius Jan sloot af met woorden van dank aan degenen die aan de Volkskerstzang hebben meegewerkt en sprak de hoop uit om de volgende keer weer als van ouds de Volkskerstzang te kunnen houden in De Camp. Na het samen zingen van het ‘Ere zij God’ werd de livestream beëindigd. Maar de komende weken is de Volkskerstzang nog na te luisteren via de livestream op YouTube van Hervormd Woudenberg.