Marco van den Essenburg, eigenaar van Bouwbedrijf Osnabrugge B.V.
Marco van den Essenburg, eigenaar van Bouwbedrijf Osnabrugge B.V.

Bouwbedrijf Osnabrugge zet met Perron 7 unieke nieuwe bedrijfshuisvesting neer

Een dynamisch nieuwbouwproject realiseren voor een van tevoren afgesproken budget is een uitdaging. Met Perron 7 leverde Bouwbedrijf Osnabrugge een huzarenstukje. “Jan Schreuder senior gaf ons vooraf al meteen zijn volledige vertrouwen. Dat heeft ons extra gestimuleerd om iets moois neer te zetten.”

Geef je portemonnee maar eens aan een aannemer. Dat voelt voor veel ondernemers best gek, zegt Marco van den Essenburg, eigenaar van Bouwbedrijf Osnabrugge B.V. Hij voert zijn bedrijf samen met zijn zakelijke compagnon Henk ten Broek. “Toch volgen we die werkwijze vaker, want ondernemers kunnen aardig nerveus worden van wat er bij nieuwbouw of bij een flinke verbouwing op hen afkomt. Wij willen hen zoveel mogelijk zorgen uit handen nemen. Daarom kunnen ze vooraf hun budget en wensen opgeven, en wij vullen die in zonder dat de klant daar veel omkijken naar heeft. Veel lokale ondernemers waarvoor we mochten werken, gaven achteraf aan dat ze veel plezier aan die beslissing hadden beleefd. Bouwen wordt zo een feestje. Precies zo hebben we het ook bij Perron 7 aangepakt.”

Van binnen naar buiten denken en bouwen

Als lokaal bouwbedrijf werkt Osnabrugge regionaal, en momenteel bij wijze van uitzondering zelfs ver buiten de eigen regio. “We bouwen in de Rotterdamse Rijnhaven mee aan Floating Office Rotterdam, het grootste drijvende gebouw dat ooit is gebouwd en waar het VN-klimaatcentrum gehuisvest wordt. Eervol en ook ontzettend leerzaam. Die kennis nemen we weer mee naar andere projecten.”

Perron 7 was een thuiswedstrijd, maar wel een uitdagende. Vooraf lag er namelijk een hoofdontwerp, maar gaandeweg het bouwproces breidde het eisenpakket zich uit. “De architectuur lag al klaar toen Jan Schreuder naar ons toekwam. Wij hebben daar zo weinig mogelijk aan gesleuteld, maar hebben ons gericht op de optimalisatie en het detailleren van dat hoofdontwerp. Zo kozen wij bijvoorbeeld voor hoge verdiepingsvloeren omdat Autoschade Schreuder op de begane grond zit. Zij zetten voor hun werkzaamheden auto’s op de brug en daar zitten ook bestelwagens tussen. Dus dan heb je hoogte nodig.”

Die hoge plafonds zijn doorgetrokken naar de kantoren op de eerste verdieping, waar onder meer de Woudenbergse Drukkerij zit. Wat qua uitstraling een bijzonder effect geeft. Daarnaast heeft Bouwbedrijf Osnabrugge voor Autoschade Schreuder nauwkeurig gekeken naar hoe de werkprocessen zoveel mogelijk gefaciliteerd konden worden in de uitwerking van het bouwontwerp. “We hielden bijvoorbeeld rekening met looplijnen. We hebben eigenlijk van binnen naar buiten gedacht. Het functionele binnenontwerp is dus bepalend geweest voor de buitenschil daaromheen.”

“Jan Schreuder senior gaf ons vooraf al meteen zijn volledige vertrouwen. Dat heeft ons extra gestimuleerd om iets moois neer te zetten.”

Daarmee komt Van den Essenburg tot slot uit bij nog een element van het Perron 7-project waar hij met tevredenheid naar kijkt. Dat is namelijk de uitbreiding aan het eerste ontwerp dat Bouwbedrijf Osnabrugge realiseerde nadat het al begonnen was met de nieuwbouw voor Autoschade Schreuder en de Woudenbergste drukkerij.

“Gaandeweg het project bleek dat dit automotive bedrijf zich ook op dit adres wilde huisvesten. Dat heeft aan de linkerkant tot een uitbouw geleid. Nu hoef je geen bouwkenner te zijn om te zien dat er een verschil is tussen de materialen waaruit het hoofdgebouw is opgetrokken en de afwijkende materialen die in de uitbouw zitten. Maar kijk je van een afstandje naar het gebouw dan zit er toch eenheid in het ontwerp. Dat vind ik wel goed geslaagd.”