Afbeelding
Foto: redactie

Aandacht, dat is waar het om gaat!

Woudenberg A.N.J.A. Assisteert is een organisatie die ondersteuning biedt aan zelfstandig wonenden in Woudenberg en omliggende dorpen, die hulp en aandacht kunnen gebruiken.

In 2014 is A.N.J.A. Assisteert opgericht door de familieholding Nader Beheer BV. Anja van Altena werd de trekker in dit initiatief en heeft de dagelijkse leiding over dit bedrijf.

Vanuit de gedachte dat Nederland vergrijst en dat iedereen recht heeft op zorg en aandacht, voelde Anja een urgentie om bedrijfsmatig te kunnen bijdragen aan een maatschappelijke behoefte.

"In Doorn was al een voorbeeld van een organisatie die op dienstverlenende en georganiseerde wijze hulp biedt aan mensen die dat nodig hebben. Dat was een mooie inspiratie," aldus Anja. "Ik wilde voor ouderen betaalde mantelzorg mogelijk maken, met als doel hen zo lang mogelijk zelfredzaam te laten zijn. Daar geloof ik in."

Vanuit deze intentie ontstond A.N.J.A. Assisteert, wat staat voor Aandacht Na Jaren Activiteit.
Cliƫnten kunnen ondersteund worden bij diensten als schoonmaken, boodschappen doen, (samen) koken, verzorgen van huisdieren, klussen in en om het huis, begeleiden naar artsenbezoeken, en nog veel meer. Met deze ondersteuning wordt het mensen mogelijk gemaakt om zo lang mogelijk zelfstandig en in de vertrouwde omgeving te blijven wonen.

"Naast een schoon huis is het welbevinden van de mensen zo belangrijk", volgens Anja. "Onze medewerkers kunnen even aandacht geven aan de ouderen, daarom is het voor veel clienten een hoogtepuntje van de week dat er iemand langs komt".
De medewerkers worden hierop ook geselecteerd. Je moet het ook echt leuk vinden om contact te hebben met de cliƫnten. Daarom werken we ook graag met studenten. Zij zijn jong, flexibel en vrolijk en vaak gek op ouderen. Dit geeft oudere mensen vaak ook weer energie, daarom is dit een hele goede combinatie."

Ouderen zo lang mogelijk zelfredzaam laten zijn

De organisatie van A.N.J.A Assisteert gebeurt op unieke wijze. Het bedrijf is een maatschap. Alle medewerkers worden mede eigenaar van het bedrijf. Inmiddels zijn er ongeveer 50 maten. Het bijzondere van een maatschap is, dat niemand in loondienst is en hierdoor werknemers vanuit eigen motivatie op flexibele wijze ingezet kunnen worden. Anja vertelt dat motivatie een belangrijke drijfveer is. "Ik geloof dat iedereen het beste tot zijn recht komt als ze blij zijn met wat ze doen."

Inmiddels wordt A.N.J.A Assisteert door verschillende gemeenten, zoals Woudenberg, Leusden, Scherpenzeel en Veenendaal aangeboden als gecontracteerde zorgverlener. Dat betekent dat zorgvragers een deel van de kosten voor de huishoudelijke hulp vergoed krijgen. In de toekomst hoopt Anja een dekkend netwerk te bieden voor regio midden Nederland.

Anja geeft aan trots te zijn op haar medewerkers. "We zorgen met elkaar echt voor een win-win situatie, voor gemeenten, clienten en werknemers. Maar we doen het samen en hebben vertrouwen in elkaar". Medewerkers Karin en Annemarie brengen vanuit het mooie, nieuwe kantoorpand de hulpvragen in kaart en zoeken naar de meest optimale match tussen de aanvrager en de medewerker. Het is belangrijk dat er een click is. Anja vertelt dat nieuwe medewerkers goed worden ingewerkt en werken binnen de wet-en regelgeving van de WMO.
Op kleinere schaal maken ook particulieren gebruik van A.N.J.A. Assisteert. Ook dat is mogelijk.

Anja: "Het geeft mij een goed gevoel dat ik met dit bedrijf kan bijdragen om iets voor elkaar te kunnen betekenen en aandacht te hebben voor elkaar. Dat is wat we als familie graag willen."