Foto: redactie
Foto: redactie

Familie Schreuder bouwt aan de toekomst

WOUDENBERG
Autoschade herstel Schreuder is een grote bewoner van het nieuwe pand Perron 7 aan de Parallelweg.

Het bedrijf is al sinds 1 januari 1972 actief in Woudenberg aan de Nijverheidsweg. Jan Schreuder is medeoprichter van het familiebedrijf en kijkt terug op de geschiedenis. Het nieuwe pand is gebouwd door de familieholding Nader Beheer b.v. ‘Ik heb een administratieve opleiding en ben van huis uit boekhouder. Ik heb verschillende banen gehad. Per 1 juni 1963 ben ik in dienst getreden bij de heer te Grotenhuis, de fiatdealer, als boekhouder. Dat beviel me prima. Te Grotenhuis was niet een heel groot bedrijf, dus maakte ik kennis met alle aspecten van een autobedrijf. Ik leerde hoe ik auto’s moest verkopen en schades moest afhandelen. Ik deed allesbehalve sleutelen.

In 1971 hoorden de heer te Grotenhuis en ik dat de autospuiterij die schadewerk voor ons deed, zou stoppen. De eigenaar had één medewerker en vroeg ons of we de spuiterij en zijn werknemer wilden overnemen. Dat hebben we gedaan. Ik had geen verstand van deze bedrijfstak, maar we liepen niet veel risico, want we hadden maar één werknemer, één leverancier en één klant. We hebben een loods gebouwd, een spuitcabine gekocht en zijn samen aan de Nijverheidsweg een autoschadeherstelbedrijf begonnen. Omdat ik niet mijn hele leven in loondienst wilde blijven, was dit een prima begin, samen met de heer te Grotenhuis sr. Van hem heb ik veel geleerd zoals de onderhandelingen met schade-experts en inzicht krijgen of en hoe er hersteld kon worden. Maar ook levenslessen: zorg dat anderen wat aan je kunnen verdienen, dan komen ze terug en behandel een ander zoals jezelf behandeld wilt worden. Ik heb altijd geprobeerd deze uitgangspunten te hanteren. Dat maakt zaken doen veel eenvoudiger. Zo hebben de heer te Grotenhuis en ik samen de zaak opgebouwd. We groeiden en werkten na een paar jaar met 3 werknemers. Ik kreeg veel steun van mijn vrouw Bea. Ze was van huis uit onderwijzeres, maar heeft zeker in de eerste tien jaar meegewerkt aan de opbouw van het bedrijf. Ze leerde van mensen van Sikkens (onze verfleverancier) veel over kleur maken. Vrouwen hebben een beter oog voor kleur dan mannen. Ze mengde, zeker in de beginjaren de verf, maar verzorgde ook de koffie, deed boodschappen en overlegde met de verfleverancier. Ik leerde Bea kennen in Amersfoort. Ik woonde bij haar in de buurt. Haar broer zat bij mij in de klas. Ik kwam bij hen thuis op bezoek en we kregen een relatie. In 1963 zijn we getrouwd en in 1967 zijn we naar Woudenberg verhuisd. We hebben drie kinderen: Jan, Anja en Bert. Ze zijn allemaal betrokken bij het bedrijf. Het is een echt familiebedrijf. Jan heeft de MEAO gedaan. We gingen naar de HEAO in Zwolle naar een open dag. Ineens zei Jan: “Ik ga niet verder leren. Ik word autospuiter.” Ik antwoordde: “ik dacht het toch niet”, maar dat heb ik verloren. Anja werkte bij een grafisch ontwerpbureau op de administratie. Daarna heeft ze nog als officemanager bij een uitzendbureau gewerkt. Anja heeft op haar 17e vakantiewerk in de drukkerij gedaan en had tegen mij gezegd “als er wat met de drukkerij gebeurt, is die voor mij”. Begin jaren 90 kregen we de kans om de drukkerij over te nemen. Anja heeft vanaf het begin leiding gegeven aan de drukkerij. Ze zag er brood in. Het liep ook goed. Pieter van Altena kwam bij ons werken. Hij zag Anja en ze kregen een relatie. Pieter en Jan jr. runnen samen het autoschadebedrijf. Bert heeft zijn vervolgopleiding aan de MTS Autotechniek gedaan. Hij heeft lang in de aftersales gewerkt. Toen in het jaar 2000 de mogelijkheid zich voordeed om het autoschadebedrijf van de familie Kraan in Doorn over te nemen, hebben we dat gedaan. Bert is vanaf de overname daar gaan werken en is daar eindverantwoordelijk.
Ik heb altijd veel bestuurlijk werk gedaan. Bestuurslid van de ouder commissie van de Willem de Zwijgerschool. Veel tijd besteed aan allerlei functies binnen de kerk (nu PKN De Voorhof). De mogelijkheid onderzocht met mensen die de sport een warm hart toedragen of er een sporthal in Woudenberg kon komen en meegewerkt aan de realisatie hiervan. Ook nogal wat gedaan binnen de plaatselijke afdeling van het CDA en voor het CDA bijna 11 jaar wethouder geweest. En ook lid van de Raad van Toezicht en Bestuur geweest van de Rabobank. Het lijkt misschien heel wat, maar al dat werk doe je altijd samen met andere, ook heel betrokken mensen. Mijn doen en laten is ook gevormd door het bestuurlijke werk en door de mede bestuurders. Daarnaast hebben Bea en de kinderen het mogelijk gemaakt dat ik allerlei bestuurlijk werk kon doen. Mijn wens is dat onze bedrijven nog lang dienstbaar kunnen zijn aan de samenleving vanuit een prachtig pand aan de Parallelweg in Woudenberg "Perron 7”