Het team van Van Krimpen-Statema
Het team van Van Krimpen-Statema / foto: Geert@CheeseWorks.nl

Met afstand liefdevol afscheid nemen

WOUDENBERG Samen vorm geven aan het afscheid gebeurt volgens Sjoukje van Krimpen-Statema met alle corona-maatregelen nog steeds persoonlijk en liefdevol. Doordat er bewuster gekozen wordt voor de genodigden, de aantallen vaak kleiner zijn, durven sommige familieleden makkelijker hun persoonlijke verhalen met de aanwezigen te delen. Wanneer er 300 belangstellenden zijn, is het delen van een persoonlijk verhaal en het zelf spreken voor veel mensen een stuk spannender.

Van Krimpen-Statema Uitvaartzorg is inmiddels vele jaren werkzaam in de regio Midden-Nederland en heeft als belangrijk streven het verzorgen van intensieve en professionele begeleiding, waarbij er altijd sprake is van een transparante kostenbegroting. Betrokkenheid van de familie, kinderen en kleinkinderen staat bij iedere uitvaart voorop. “Afscheid nemen is iets persoonlijks en wij vinden het belangrijk dat iedereen er met een goed gevoel op terug kan kijken”, vertelt Sjoukje van Krimpen-Statema. Het team van Van Krimpen-Statema uitvaartzorg bestaat uit een fijne groep betrokken en deskundige medewerkers. Zo kunnen ze met elkaar de gewenste aandacht aan de nabestaanden geven, wat in deze corona-tijden natuurlijk belangrijk is gebleven.

Afscheid nemen in tijden van corona verloopt anders dan we gewend zijn. Het persoonlijke contact, het elkaar de hand schudden of een knuffel geven is het gene wat veel mensen missen. Door de beperkingen in het aantal genodigden kan vaak niet iedereen bij het afscheid zijn. Soms biedt een livestream dan uitkomst. Enerzijds ervaren mensen een intiem afscheid soms persoonlijker en anderzijds vinden mensen het lastig om te moeten kiezen wie er wel en niet bij het afscheid aanwezig mogen zijn. Families kiezen er daardoor ook wel eens voor om het echt alleen bij de directe nabestaanden te houden.

Gelukkig zijn er vele manieren van medeleven tonen. Er wordt bijvoorbeeld meer gebruik gemaakt van een online condoleanceregister maar ook het sturen van bloemstukken, kaarten, brieven en andere gebaren is in deze tijd voor families heel waardevol. De medewerkers van Van Krimpen-Statema uitvaartzorg zijn met gepaste afstand toch dichtbij de families die ze begeleiden. Samen met de nabestaanden focussen ze steeds zoveel mogelijk op wat er wel kan. Ze ervaren dat veel families ondanks, of misschien wel dankzij, de corona maatregelen toch met een goed gevoel terugkijken op het afscheid van hun dierbare.

Ongeveer 70% van de Nederlanders heeft iets geregeld voor zijn of haar uitvaart. De meeste mensen willen namelijk hun nabestaanden niet belasten. Er bestaan verschillende soorten verzekeringen. Ongeacht waar deze eventuele verzekering loopt, zijn mensen vrij in de keuze van de uitvaartondernemer. Veel mensen weten niet dat ze die keuze hebben. Het zelf kunnen kiezen voor een uitvaartondernemer geeft de ruimte om persoonlijke invulling aan de uitvaart te geven en er op te kunnen vertrouwen dat alles professioneel verzorgd wordt. Zo kan er in alle rust afscheid worden genomen van de dierbare. Elke uitvaart is een unieke gebeurtenis. Iedereen heeft een eigen band met de overledene en iedereen heeft zo zijn eigen gevoelens en gedachten over de invulling van de uitvaart. De medewerkers van Van Krimpen-Statema uitvaartzorg nemen in alle rust de tijd om de uitvaart voor te bereiden. Corona heeft de uitvaarten veranderd maar niet per definitie in negatieve zin. Sjoukje van Krimpen-Statema: "Ja, er komt veel bij kijken, maar wij zijn er om de nabestaanden te begeleiden en te ondersteunen in deze moeilijke tijden. Dat is wat wij graag doen.”

Afbeelding