Weerman Dick Scheer
Weerman Dick Scheer

Het weer met Dick Scheer

Het nieuwe jaar begint vrij koud met kans op een winterse bui.

Het jaar 2020 is bijna voorbij en ik vond het interessant om alvast de weerbalans op te maken. Zo zag ik dat het temperatuursgemiddelde op mijn weerstation (dat is over het hele jaar) uitkwam op 11.9 graden. Dat is gelijk aan 2014; daar achteraan komt 2019 met 11.3 graden.

Het gemiddelde van de laatste 10 jaar is 10.9 graden. Dus hebben we qua temperatuur boven onze stand geleefd. Er viel aan neerslag 905 mm en dat is 25 mm minder dan dat we gemiddeld over de laatste 10 jaar kregen. In 2019 viel er 1005 mm, toen was vooral het najaar nat. De zon scheen boven onze regio 1950 uur en dat is 150 uur meer dan het gemiddelde. Vandaag trokken er vanuit het westen buien over, maar het bleef beperkt tot een millimetertje. Ook zagen we zo nu en dan de zon schijnen en de temperatuur liep op naar 5 graden. Morgen op oudejaarsdag blijven we storingsgevoelig.

Er trekken kleine buitjes over waaruit neerslag valt in de vorm van regen en natte sneeuw. Ook de jaarwisseling verloopt waarschijnlijk niet droog. De temperatuur loopt overdag op naar 5 graden. In de kleine uurtjes daalt het kwik naar om en nabij het vriespunt. De wind daarbij is het meest matig van kracht.

Vrijdag(nieuwjaarsdag) en zaterdag is het bewolkt en daaruit kan misschien (winterse) neerslag vallen. De temperatuur komt met een matige oostenwind uit op 3 graden.

Verder zien we in de eerste week van het nieuwe jaar zo nu en dan de zon schijnen. Soms valt er een bui met wel eens een keertje winterse neerslag. Overdag loopt het kwik op naar 3 graden en 's nacht kan het een graadje vriezen.

tot WEER, Dick Scheer

Weerstation Woudenberg