carbidschieten 2019
carbidschieten 2019 / foto: redactie

Maatregelen en regels tijdens de jaarwisseling

WOUDENBERG Dat de jaarwisseling anders zal gaan verlopen dan voorgaande jaren is inmiddels iedereen wel duidelijk geworden. Om deze toch ook dit jaar ordelijk te laten verlopen heeft de gemeente maatregelen genomen en regels opgesteld die zullen worden gehandhaafd.

Carbidschieten

Carbidschieten mag in de gemeente Woudenberg, maar om overlast en gevaarlijke situaties te voorkomen geldt er wel een aantal regels. Zo mag carbidschieten alleen op 31 december van 10:00 uur tot zonsondergang buiten de bebouwde kom. Daarnaast moeten de geldende coronamaatregelen opgevolgd worden. Dat betekent een maximaal aantal personen ter plekke en 1,5 meter afstand houden. Carbidschieters zijn hiervoor zelf verantwoordelijk.

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zijn verder de volgende voorwaarden voor carbidschieten opgenomen:
- De melkbus heeft een maximale inhoud van 30 liter;
- Binnen een cirkel met een straal van 100 meter rond de plaats waar het carbidschieten plaatsvindt, mogen in totaal niet meer dan zes bussen worden gebruikt of gebruiksklaar aanwezig worden gehouden voor carbidschieten;
- Zorg dat u altijd afstand houdt van paden en gebouwen. Houd in ieder geval minimaal;
- 50 meter afstand van openbare paden en/of wegen, 75 meter afstand van woonbebouwing, 150 meter afstand van zorginstellingen en 300 meter afstand van bebouwing mede bedoeld en in gebruik voor het houden van dieren.
- Schiet altijd in de tegengestelde richting van de dichtstbijzijnde bebouwing;
- Zet het terrein zo af dat toeschouwers niet in de schietrichting kunnen komen;
- Zorg dat er altijd iemand aanwezig is van 18 jaar of ouder en die ervoor zorgt dat iedereen zich aan de regels houdt. Deze persoon mag niet onder invloed van alcohol en/of drugs zijn. Zorg dat hij/zij een oranjekleurig hesje draagt zodat deze persoon duidelijk herkenbaar is.

Maatregelen op basis van de Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19

- U bent zelf verantwoordelijk voor het naleven van de geldende coronamaatregelen;
- Voorkom dat het carbidschieten een evenement wordt. Evenementen zijn op dit moment verboden. Er mag dus geen publiek bij het carbidschieten aanwezig zijn. Zorg daarom dat het carbidschieten zoveel mogelijk uit het zicht gebeurt;
- Maak vooraf een lijst met carbidschieters die aanwezig mogen zijn op het terrein. Twee of drie passanten die even kijken mag, maar als het te veel mensen worden, is het belangrijk dat u hen verzoekt hun weg te vervolgen;
- Houdt de groep gezien de geldende coronamaatregelen zo klein mogelijk. Op dit moment is het dringende advies dat u maximaal 2 mensen ontvangt en met maximaal 2 personen buiten de eigen woning samenkomt;
- Zorg er voor dat u altijd 1,5 meter afstand houdt van elkaar.

Carbidschieten op Oudjaarsdag? Neem contact met ons op

Bent u van plan carbid te schieten op Oudjaarsdag? Of heeft u vragen hierover? Neem dan contact met ons op via het telefoonnummer 14033 of stuur een e-mail naar covid19@woudenberg.nl en laat uw contactgegevens achter. Wij nemen dan contact met u op om samen met u te bespreken hoe we het carbidschieten dit jaar op een veilige manier en binnen de geldende coronamaatregelen kunnen organiseren.

Vreugdevuren

Het aansteken van vreugdevuren mag in Woudenberg niet, omdat er schade wordt aangericht en er vaak onveilige situaties ontstaan.

Verwijderen prullenbakken en hondenpoepbakken

Ook al mag het afsteken van vuurwerk dit jaar niet, uit voorzorg worden op een aantal plaatsen in het dorp toch de prullen- en hondenpoepbakken weggehaald. Dit om schade en vandalisme te voorkomen. Op maandag 28 december zijn de eerste bakken aan de beurt. Op Oudjaarsdag die in het centrum. Op zaterdag 2 januari gaan ze weer open. Draag jij ook je steentje bij aan een veilige en rustige jaarwisseling?

prullenbakken worden verwijderd