carbidschieten 2019
carbidschieten 2019 / foto: redactie

Jaarwisseling anders dan anders

WOUDENBERG – Het carbid schieten mag onder strenge voorwaarden op oudejaarsdag gewoon doorgang vinden. ‘We hebben niet overwogen het te verbieden. Dat wordt ook lastig met het grote buitengebied,’ zegt burgemeester Cnossen. De politie is voorbereid om vuurwerkoverlast te bestrijden.

Het carbid schieten is toegestaan tussen 10.00 uur en ongeveer 17.00 uur, net als andere jaren. De gemeente heeft contact gehad met mensen die in andere jaren carbid schoten. Een aantal heeft aangegeven dat ze dit jaar overslaan, omdat het bijvoorbeeld te lastig is om te zorgen dat er niet meer dan 3 mensen in een weiland staan. Op een aantal plekken zal wel geschoten worden.

‘We hebben nooit overwogen het te verbieden. We hebben naar andere plekken in de regio gekeken welke regels die gebruiken. Daar mag het doorgaan. In Woudenberg ook. De handhaving zou ook lastig zijn in het grote buitengebied. We weten waar geschoten wordt en houden in de gaten of alles volgens de regels verloopt,’ aldus de burgemeester.
De handhaving van het vuurwerk verbod is op het eerste oog lastiger. De burgemeester is optimistisch. ‘De grootste overlast was dat mensen vuurwerk afstaken op momenten dat het niet mocht. Dat vonden inwoners onplezierig.’

Ze prijst de inzet van de politie Leusden/Woudenberg, die de afgelopen tijd aan jongeren blauwe oliebollen aanbod om zo in gesprek te komen. ‘Dat is een goed initiatief.’ Politieagenten bezoeken ook mensen waar andere jaren overlast is geweest en bespreken hoe dat dit jaar voorkomen kan worden. De agenten en opsporingsambtenaren gaan niet rijden bij elke knal die ze horen. ‘Dat heeft geen zin. We doen wat we altijd doen en dat doen we goed. We zijn alert en hopen dat iedereen een leuk feest heeft.’

Het laatste kwartier van het jaar zal de klok van de Grote Kerk luiden. ‘Dat is een initiatief van de SGP en het CDA. Dat is een positief signaal. Zo gaan we met z’n allen het nieuwe jaar in,’ zegt de burgemeester.