Afbeelding
Bron foto: Natres FB-Multimedia / Foto inzet: Frans de Kruif

Naast een baan ook reservist bij Defensie

Een aantal Woudenbergers nam het afgelopen jaar het besluit om het roer om te gooien.
Hoe blikken zij terug op 2020 en wat heeft de verandering hen gebracht?
Deze week de verhalen van Frans de Kruif en Romy Visser.

Woudenberg Afgelopen jaar besloot de 54-jarige Frans de Kruif zich aan te melden als reservist bij de Luchtmacht. Een invulling naast zijn baan bij de Rabobank met als doel een steentje bij te dragen aan een veilige en vrije samenleving.

In 2018 bezocht Frans een ledendag van inkoopvereniging NEVI in het Nationaal Militair Museum van Soesterberg. Defensie trad op als gastheer, gaf o.a. workshops en vertelde over hoe zij aansluiting zoekt met het bedrijfsleven, ook met betrekking tot het Inkoopvak.

“Als Vendor Manager bij Inkoop is dit mijn specialisme binnen de Rabobank” vertelt Frans, “ik werd die dag enorm geïnspireerd om mijn bedrijfsmatige kwaliteiten te kunnen koppelen aan een maatschappelijk doel: je inzetten voor vrede, vrijheid en veiligheid".
Die dag gaf aanleiding voor Frans om zich te melden als reservist bij de Luchtmacht. “Ik werk 4 dagen in de week bij de Rabobank. Naast mijn werk zoek ik altijd naar iets hoe ik ook maatschappelijk van waarde kan zijn. Dit leek mij een ideale combinatie”.

Selectieprocedure

Als de aanmelding een feit is, begint de selectieprocedure. Frans vertelt dat dit een pittige procedure is, waarbij je fysiek en psychologisch getest wordt. "Bij het psychologisch onderzoek krijgt ongeveer 30% een tijdelijk of voorgoed negatief advies.

Fysiek is het ook een uitdaging. Helemaal als je 54 jaar bent en ook de doelen van een 20-jarige wilt halen”, lacht Frans. Omdat het een vertrouwensfunctie betreft, was ook een veiligheidsonderzoek nodig.

Kameraadschap

Na het behalen van de voorselectie is in februari de opleiding gestart. “Dit is een militaire basisopleiding waarbij je leert wat de structuur van defensie is, militair recht, maar ook wapenkennis, schietvaardigheid en zaken op medisch gebied. Acht weekenden zijn we met 24 man op training, waarbij theorie en praktijk elkaar afwisselen."

"Ik heb gekozen voor de Luchtmacht, omdat ik had gehoord dat ze in hotels zouden slapen", grapt Frans. "Maar helaas, ook wij slapen bij het bivak gewoon in een tentje in de regen”
Van groot belang is kameraadschap,” vertelt Frans, je kunt het zelf heel goed doen, maar als een paar kameraden het niet halen, heb je toch als groep gefaald. Samenwerken en verantwoordelijkheid nemen binnen de groep is dus heel belangrijk”.

Discipline

Frans traint elke dag gedisciplineerd. “Discipline kenmerkt de algemene militaire opleiding”, zegt hij. “Naast mijn hobby mountainbiken begin ik elke dag met een wandeling, hardlopen of een marsloop met 18 kilo bepakking op mijn rug en doe ik aan krachtoefeningen. Ik wil graag zo fit mogelijk zijn. Helemaal als de basisopleiding straks afgesloten wordt met een bivak.
Dan komen alle aspecten van de geleerde kennis en vaardigheden terug".

Na deze basisopleiding volgt voor Frans nog de vereiste officiersopleiding aan de Nederlandse Defensie Academie gericht op de functie inkoop.
“Als reservist hoop ik in de toekomst ingezet te kunnen worden als dit nodig is om te ondersteunen bij de vrede, vrij- en veiligheid van Nederland en dan op het gebied van inkoop voor Defensie”.

Pittige combinatie

"De combinatie met een normale baan is een pittige uitdaging", zegt Frans. "Ook op je werk wil je fulltime presteren. Gelukkig word ik door de werkgever volledig gesteund in deze keuze. Het voordeel voor hen is, dat ik mij veel breder binnen mijn functiegroep kan ontwikkelen".

Maatschappelijk belang

"Tot nu toe heeft deze nieuwe uitdaging mij al veel gebracht”, vertelt Frans, "een doel om ergens zowel fysiek als mentaal helemaal voor te gaan. Nieuwe kennis geeft ook nieuwe energie.
Daarbij is het mooi om als groep voor een maatschappelijk belang te gaan: je inzetten voor de vrede en veiligheid van een mooi Nederland."

Afbeelding