Zorgen over groenonderhoud

WOUDENBERG Het college van burgemeester en wethouders wil het niveau van het groenonderhoud in de buitenruimte naar beneden brengen. De oppositie heeft daar grote moeite mee.

Voor 2021 kon de gemeente Woudenberg geen sluitende meerjarenbegroting opstellen. Hierdoor werd de gemeente door de provincie onder verscherpt financieel toezicht gesteld en kreeg het de opdracht mee het probleem op te lossen. Er volgde een bezuinigingsdialoog met de bevolking en dat leverde een grote lijst met mogelijke bezuinigingen op. Dat werd het witboek genoemd. Daaruit distilleerde het college van burgemeester en wethouders het eerste herstelplan, dat de provincie Utrecht niet ver genoeg ging. Nu moet de raad een besluit nemen over het tweede herstelplan. Een opvallend onderdeel van dat plan is bezuinigen op de kwaliteit van de buitenruimte en de doorontwikkeling van de buitendienst.

Michel Hardeman, fractievoorzitter van het CDA, lanceerde in de commissievergadering een plan om de kwaliteit van het groenonderhoud te ontzien. De hele gemeenteraad, dus ook de CDA-fractie, ziet in dat er bezuinigd moet worden, maar Hardeman vroeg zich af of deze keuze de beste oplossing was. ‘Moeten we dit met stoom en kokend water op dit moment doen?’ stelde hij. Door het onderhoudsniveau te verlagen, worden er tonnen bespaard. In het voortel staat dat dit niet de enige kant van de zaak is. Door minder onderhoud kunnen straten vaker onder lopen en dat kan bijvoorbeeld tot schadeclaims van burgers leiden. ‘Deze koers kan leiden tot verwaarlozing en dat kost op termijn meer geld,’ meende Hardeman. ‘Is dit geen verkeerde zuinigheid?’

Als het voorstel aangenomen wordt, kunnen de burgers nog steeds overlast en gevaarlijke situaties melden, alleen worden die meldingen door ambtenaren gewogen en bekeken of en wanneer ze eventueel verholpen kunnen worden. Dat kan tot onbegrip en discussies bij de burgers leiden. Misschien is het slecht voor het beeld dat de burgers van de gemeente en haar werkzaamheden hebben. Ook was Hardeman bang dat de verkeersveiligheid in het gedrang zou komen, als het onderhoud van wegen minder zou worden. ‘Misschien hebben we straks minder beeldkwaliteit in het dorp dat meer gaat kosten.’

Moniek van de Graaf, fractievoorzitter van PvdA/GL, wilde de buitenruimte ook ontzien. Ze constateerde dat er gunstige financiële berichten uit Den Haag waren gekomen. Ze zag hierdoor ook een mogelijkheid om de doorontwikkeling van de buitendienst, die in het tweede herstelplan genoemd wordt, uit te stellen.

Waarnemend burgemeester Yvonne van Mastrigt voelde daar helemaal niets voor. ‘De buitendienst is de voorloper van de ambtelijke organisatie. Ze doorlopen een traject, waar de gehele gemeentelijke organisatie mee te maken zal krijgen.’ De doorontwikkeling is van belang omdat door de reorganisatie een beter beeld ontstaat welke handelingen er nodig zijn om de kwaliteit van de buitenruimte op orde te houden. ‘Zo krijgen we meer grip op het proces. Zo kunnen we meer mee bewegen met processen. We kunnen zo beter beschrijven waaraan de mensen en systemen moeten voldoen,' aldus de waarnemend burgemeester.

Jhony Stalman, fractievoorzitter van de VVD, noemde de onderbouwing een slag in de lucht. Ook andere fracties noemden de argumentatie van diverse voorstellen flinterdun. Hij maakte zich zorgen over de impact van deze doorontwikkeling op de mensen. 

'Wij willen concretiseren wat we nodig hebben en wat er gedaan moet worden. Dat kunnen we door vertalen naar de begroting. De gemeentesecretaris gaat over de verdeling van het werk van de ambtenaren. We geven hem de middelen om dat goed te doen.'