Laan 1940-1945
Laan 1940-1945 / foto: Niels Wolterink

Automobilisten parkeren op fietsstroken en hinderen fietsers

Algemeen

WOUDENBERG Wethouder Anita Vlam vindt dat de gemeente voldoende voorlichting gegeven heeft aan de bewoners van de Laan 1940-1945 over het gebruik van de nieuwe fietssuggestiestroken.

Jan Bessembinders, gemeenteraadslid voor het CDA, stelde tijdens de commissievergadering vragen over dit onderwerp. Volgens hem klagen bewoners over de informatie. 

Ook zijn ze geërgerd doordat automobilisten hun voertuigen gewoon op de fietssuggestiestroken parkeren.

‘Bij ons zijn geen klachten bekend. Als mensen bij u klagen, stuur ze dan door. Dan kennen wij die ook,’ antwoordde Anita Vlam.

Bessembinders meldde dat bewoners van de Laan vragen hebben gesteld aan ambtenaren. ‘Daar kregen ze geen antwoord op. Op hun klachten evenmin,’ verklaarde Bessembinders.

Vlam was daarvan niet op de hoogte.

‘De bewoners hebben niet tot in detail instructie gekregen over het gebruik van de fietssuggestiestroken. Ze verkeren in dubio,’ hield Jan Bessembinders aan. ‘De auto’s worden aan beide zijden van de Laan geparkeerd. Het gebruik is niet scherp toegelicht.’

Dat begreep wethouder Vlam absoluut niet. ‘Weggebruikers moeten zich gewoon aan de verkeersregels houden. Ook op fietssuggestiestroken of die nu nieuw of bestaand zijn,’ zei ze.

‘Ook op de Stationsweg hebben de mensen geen scherpe instructie over de fietssuggestiestroken. Daar is ook onduidelijkheid,’ wist Bessembinders.

Anita Vlam vond het allemaal niet zo ingewikkeld. ‘Weggebruikers moeten zich aan de regels houden. Automobilisten mogen niet met geparkeerde auto’s de fietsers hinderen.’

Bessembinders wilde ook weten of er onderhoud aan het asfalt op de Laan 1940-1945 was gedaan.

Anita Vlam vertelde dat er alleen aan beide zijde fietssuggestiestroken waren aangebracht en dat er van onderhoud geen sprake was.

Anita Vlam vond het ook niet nodig dat ze de automobilisten duidelijk maakte dat ze hun auto’s in de speciaal aangelegde parkeervakken moesten parkeren. ‘Daar zijn ze voor bedoeld.’

Het is niet de eerste keer dat raadsleden klachten over de weginrichting melden. Vlam reageert dan meestal dat die niet bekend zijn.