Meer woningen aan de Voorstraat
Meer woningen aan de Voorstraat / foto: Niels Wolterink

Zorgen over Voorstraat

Algemeen

WOUDENBERG De toekomst van de winkels in de Voorstraat is ongewis. Mogelijk zullen een aantal winkelpanden veranderen in woningen, maar zeker of gewenst is dat allerminst.

‘Zijn de winkeliers van de Voorstraat zich bewust van de mogelijke gevolgen van dit plan voor hun winkels?’ vroeg Henry van Veldhuizen, gemeenteraadslid voor de SGP, zich af.

In het plan voor het vitaal dorpshart staat dat een aantal winkels mogelijk zal kunnen veranderen in woningen. Dat wordt in het stuk ‘verkleuring’ genoemd.

In het voorstel staan denkrichtingen voor deze ontwikkeling. De raadsfracties wilden weten hoe zeker het was dat deze ontwikkelingen zouden gebeuren.

Ambtenaar Karen Kuperus deed namens wethouder Anita Vlam de beantwoording, aangezien dit een bijzonder lastig onderwerp is. 

Ze vertelde dat de kans bestaat dat de Voorstraat gewoon een winkelstraat blijft. In het rapport staat dat er kansen zijn voor winkels in de Voorstraat.

Zeker als Patrick Kolfschoten van de Jumbo zijn winkel zal uitbreiden en de ingang meer richting de Voorstraat verplaatst. Dan verandert de looprichting van winkelend publiek.

Kuperus vertelde dat er nergens in de gemeentelijke stukken staat, wat er moet gebeuren als er in de Voorstraat winkels naar huizen verkleuren. 

Het belangrijkste woord in de vorige zin is ‘als’. Daarom was dit een goed moment om toekomstscenario’s op een rijtje te zetten. Zo weet iedereen wat de mogelijkheden zijn.

Jan Bessembinders, gemeenteraadslid van het CDA, doopte het gebied waar mogelijk woningen komen, Voorstraat-Oost, en het winkelgebied-West. ‘Ik zou zenuwachtig worden van de plannen, als ik in de Voorstraat een winkel had,’ verklaarde Jan Bessembinders.

Er hoeft maar een kleine onderbreking van winkelgevels te zijn of het winkelend publiek ervaart de plek niet meer als winkelstraat en dat scheelt omzet. De winkelstraat wordt dan minder aantrekkelijk voor het publiek.

De gemeenteraadsfracties stelde voor dat de nieuw aan te stellen centrumregisseur met de winkeliers om tafel zou gaan zitten om over hun toekomstplannen te spreken. 

Sommige ondernemers overwegen wellicht om over enkele jaren te stoppen met hun winkel. Anderen zouden misschien naar een andere plek in het centrum willen verhuizen.