Dorpsstraat
Dorpsstraat / foto: Niels Wolterink

Op zoek naar ‘commitment’

Algemeen

WOUDENBERG De gemeenteraad en de winkeliersvereniging DES hebben tevreden gereageerd op het plan voor het vitale dorpshart. De volgende stap is zoeken naar ‘commitment’ van de belanghebbenden.

Er ligt een mooi plan om het centrum van Woudenberg vitaal te houden. Dat vond ook Patrick Kolfschoten, voorzitter van de winkeliersvereniging.

‘Dit voelt als een feestrede,’ jubelde Bert Bosman, gemeenteraadslid voor de ChristenUnie.

Het stuk nodigde blijkbaar uit om hippe Engelse termen te gebruiken. Er komt een overlegkoepel met alle belanghebbenden en die heet Task Force.

‘We moeten op zoek naar commitment van alle partijen en niet doen aan cherry-picking, maar het plan integraal uitvoeren,’ verklaarde Henk van de Wetering, gemeenteraadslid voor de PvdA/GroenLinks.

Het commitment is dat de deelnemers aan de gesprekken in de koepel de plannen ook echt onderschrijven en zich voor die plannen willen hard maken. Ze mogen niet vrijblijvend meepraten.

In het centrum zijn bijvoorbeeld veel vastgoedeigenaren. Het is moeilijk om die allemaal op één lijn te krijgen en een goede vertegenwoordiging te vinden. 

De plannen zullen in het voordeel van de éné en mogelijk in het nadeel van een ander zijn. Er komt een regisseur, die alle partijen aan tafel in de Task Force moet krijgen en houden. 

Voor de regisseur is subsidie bij de provincie aangevraagd. Tot dat geld is toegezegd betaalt de gemeente de regisseur uit eigen zak.

De grootste uitdaging voor deze persoon zal zijn overeenstemming te vinden over de rol van de koepel. Wethouder Vlam vond een soort denktank, waarin denkbeelden werden uitgewisseld, een goed idee.

De fracties in de gemeenteraad zagen een veel prominentere rol voor dit orgaan. Ze wilden dat de Task Force veel meer invloed en gezag kreeg. De fracties waren bang dat het hele proces dan veel te vrijblijvend zou worden.

Henk van de Wetering dacht aan een samenwerkingsverband zoals dat tussen sportclubs bestaat. ‘Dat werkt uitstekend,’ vond Van de Wetering.

Anders vreest de raad traagheid en vrijblijvendheid.        

Volgens het plan moet de eerste stap gezet worden op Kostverloren. Daar liggen al lang plannen voor een nieuwe Albert Heijn.

Jan Bessembinders, gemeenteraadslid voor het CDA, had een duidelijke wens voor dat gebied en eigenlijk voor het hele centrum. ‘Het moet er mooi en gezellig uitzien. Je moet er graag willen vertoeven. 

In Leusden hebben ze een plein waar het Huis van Leusden aan gebouwd is. Die uitstraling bedoel ik dus niet.’

Patrick Kolfschoten hoorde de discussie aan en wenste de raadsleden en het college veel wijsheid.