Wethouders D.P de Kruif, J. Ravenstein - van Endhoven en J. ter Maaten
Wethouders D.P de Kruif, J. Ravenstein - van Endhoven en J. ter Maaten / foto: GemeenteBelangen Woudenberg

GemeenteBelangen Woudenberg al 75 jaar jong

Algemeen

GemeenteBelangen Woudenberg is één van de oudste lokale partijen van Nederland. GBW is in 1946 opgericht door de heren C.H. Cortus en Joh. ter Maaten. In 1946 maakten beide heren zich sterk om voor de belangen van alle Woudenbergers op te komen. Ze wilden dat er, zo vlak na de Tweede Wereldoorlog, op een praktische manier naar vraagstukken van de gemeente werd gekeken, met input vanuit het dorp en haar inwoners. Dit betekende in de eerste jaren na de oorlog dat ze zich vooral richtten op het oprichten en in stand houden van het verenigingsleven en op het realiseren van betaalbare woningen. 

De geschiedenis van GBW

De oprichters van GBW zaten na de Tweede Wereldoorlog beiden in de zogenoemde noodgemeenteraad. Deze noodgemeenteraad was er van 29 november 1945 tot 3 september 1946. Hierbij was C.H. Cortus benoemd door de plaatselijke bedrijvenvereniging CCWSVW (de toenmalige DES) en hij werd ook gekozen tot wethouder. De heer Ter Maaten was benoemd door de vereniging van agrariërs (ULG).

In de eerste verkiezingen na de oorlog leverde dat GBW gelijk 2 zetels op. De heer Cortus was namens GBW van 1949 tot en met 1953 wethouder, de heer Ter Maaten van 1970 tot en met 1978. 

Vele Woudenbergers actief betrokken bij GBW

In de periode 1946 tot nu hebben in totaal, verdeeld over verschillende periodes 34 Woudenbergers namens GBW zitting gehad in de gemeenteraad of in het college van Burgemeester en Wethouders. Tot begin jaren 90 waren dit gemiddeld twee raadszetels voor deze lokale Woudenbergse partij. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 1994 schoot het aantal zetels echter snel omhoog. 

De komst van Judith Ravestein - van Endhoven bracht duidelijk nieuwe energie en ambitie in de partij. In die tijd kwam, onder leiding van Ravestein, een visie, werkwijze en dynamiek tot stand waarmee het gemeentebestuur en Woudenberg als dorp aan de slag kon. 

Zichtbare voorbeelden hiervan waren onder andere diverse woningbouw locaties in Woudenberg, de uitbreiding van De Camp, het multifunctioneel centrum De Schans en de ontwikkeling van het Cultuurhuis. Ook werden de (sport)verenigingen onder haar wethouderschap verder gefaciliteerd in groei en ontwikkeling.

Inmiddels bestaat GBW 75 jaar als onafhankelijke lokale partij, met als doelstelling het bieden van ontplooiingsmogelijkheden voor de totale Woudenbergse bevolking in een goed leef- en werkklimaat. GBW is niet gebonden aan landelijke partijopvattingen, maar levert lokale politieke inspanningen die niet landelijk gekleurd zijn.

Ondanks de leeftijd van GemeenteBelangen Woudenberg is de partij nog springlevend en ambitieus om met een bijna nieuwe fractie de volgende raadsperiode van 4 jaar in te gaan. Bij zetelbehoud zal het aantal actieve GBW’ers in de raad stijgen naar 38. Een mooi aantal van betrokken Woudenbergers in 75 jaar GBW, naast de vele actieve partij- en steunfractieleden die voor GBW de zo belangrijke ‘oren en ogen’ functie vervullen in ons dorp.

Voor wie geïnteresseerd is in het verleden. De website van GBW geeft duidelijkheid over wie er namens GBW in het verleden in de raad en het college hebben gezeten: https://gbw-online.nl/gbw-in-het-kort/gbw-raads-en-ereleden