Afbeelding

Sara Scholte nieuwe kinderburgemeester

Algemeen

Tijdens de raadsvergadering van 25 november werd Sara Scholte geïnstalleerd als nieuwe kinderburgemeester. Daarmee nam zij het stokje over van Nienke Sinkeldam en is zij de 4e kinderburgemeester van Woudenberg.

Woudenberg Sara is een sprankelend en ambitieus meisje van 11 jaar, die op deze jonge leeftijd al mooie drijfveren heeft en met veel verwachting en enthousiasme uitkijkt naar haar nieuwe taak als kinderburgemeester. Wie is Sara en wat zijn haar idealen?

Even voorstellen, wie is Sara? 

“Ik ben Sara en ik zit in groep 8 van de Griftschool, bij juf Céline”, zegt Sara met een lach. “Ik turn in de selectiegroep van Longa en ik hockey in Maarn. 
Ik vind het heel leuk om te tekenen en te knutselen. Het liefst vouw ik origami figuren.” Trots laat Sara wat mooie creaties zien, waaronder een knap gevouwen kerstboompje. Iets waar je veel geduld voor moet hebben.

Waarom heb jij je aangemeld?

“Ik kreeg te horen dat onze school aan de beurt was. Als je het leuk vond, kon je je inschrijven.” Sara vertelt dat ze goed met haar ouders heeft overlegd, want het kost ook veel tijd. “Mijn ouders vonden het gelukkig een goed idee. Er was ook nog een klasgenootje die het graag wilde worden.” 
Sara vertelt dat ze allebei een toespraak moesten houden en vervolgens mochten de klas en de juffen stemmen. “Ik vond het heel spannend om zo spontaan een toespraak te houden, maar het ging ook heel goed. Ik vertelde dat ik vooral kinderen het woord wil geven en dat er meer speeltuinen moeten komen.”

Wat ga je doen als kinderburgemeester?

“Ik weet het nog niet helemaal precies, maar ik mag in ieder geval bij de opening van de verkiezingen zijn, bij de dodenherdenking en bij de installatie van de nieuwe burgemeester”, zegt Sara. 

Voor welke onderwerpen wil jij aandacht vragen?

“Ik vind dat iedereen in Woudenberg zichzelf moet kunnen zijn. Iedereen mag zijn mening geven, maar wel zonder de ander te kwetsen. We moeten met respect naar elkaar luisteren.” Sara vertelt bevlogen over haar drijfveer. Ze heeft veel over dit onderwerp nagedacht toen ze een werkstuk maakte over de evolutietheorie. “Dit is voor veel mensen een lastig onderwerp en dan moet je rekening houden met hoe iedereen er over denkt.”

Verder vindt Sara dat er meer groen in en om Woudenberg moet komen. “Er is nog ruimte genoeg in het dorp voor mooie bomen of bloemenperkjes. 
Net als haar voorganger Nienke, vindt Sara een schoon dorp belangrijk. “Ik pak gerust met mijn blote handen vuile rommel van de straat, maar dat vindt mijn moeder geen goed idee”, zegt ze lachend.
“Daarom heb ik het idee om in het Cultuurhuis een aantal afvalgrijpers op voorraad te hebben, die uitgeleend kunnen worden aan mensen, die willen opruimen.”

Hoe verliep jouw installatie?

Sara vertelt trots dat het een bijzonder moment was. 
“Ik ging er heen met mijn gezin, mijn opa en oma’s. Ik vond het super spannend, maar toen ik begon te praten viel alle spanning van mij af.”
Sara laat trots het officiële naambordje zien dat ze kreeg. De ambtsketen krijgt ze op een later moment.

Welke vaardigheden heb je nodig om een goede kinderburgemeester te zijn?

Ook bij deze vraag hoeft Sara niet lang te denken. Overtuigend zegt ze: “Je moet goed kunnen spreken in het openbaar en open staan voor meningen van anderen. En soms is het ook nodig dat je je moet aanpassen aan het idee van een ander.” 

Hoe wil je over een jaar terugkijken?

“Met veel plezier”, zegt Sara zonder na te denken. “En dat de doelen die ik heb verteld gehaald zijn. Sommige doelen hebben nu eenmaal veel tijd nodig.”

Wat wil je alvast zeggen tegen de kinderen uit Woudenberg?

“Als je een idee hebt over wat je wilt veranderen, kan je dat via de gemeente laten weten. Dan komt het vanzelf bij mij terecht en kan ik er misschien iets mee”, zegt Sara.
Daarnaast hoopt ze zich binnenkort een keer te kunnen voorstellen op de scholen in het dorp, zodat kinderen weten wie de kinderburgemeester en hun ideeën kunnen delen.

Tot slot wil Sara alle kinderen haar belangrijkste motto meegeven:
“Durf jezelf te zijn!”

Er is nog genoeg ruimte voor meer groen

Agnes IJmker

Sara Scholte
Afbeelding