Ingezonden column: Second Love? Herstel je eerste liefde

Iedere schooldag als ik langs de N226 fiets, kom ik langs het reclamebord van Second Love. ‘Voor vrouwen in een relatie,’ lijkt er te staan. Dat er nog kleine lettertjes tussen staan, waardoor er staat ‘Deze site is niet voor vrouwen die gelukkig zijn in een relatie’, is nauwelijks te zien. 

Iedere schooldag, als ik langs het desbetreffende bushokje kom, voel ik verdriet. Verdriet om onze samenleving. Waar reclame wordt gemaakt voor ontrouw. En impliciet dus voor kapotte huwelijken (1/3 van de huwelijken strandt t.g.v. overspel). En dus voor onveiligheid, verdriet, boosheid, hechtingsproblematiek, loyaliteitsconflicten en andere (psychische) problematiek. 

Daarom wil ik graag een tegengeluid laten horen. Een geluid van liefde. En trouw. Want uit ervaring kan ik zeggen: Hoe waardevol is het om elkaar te vertrouwen. Om intimiteit, verbondenheid en geborgenheid te ervaren. Zodat op momenten zonder liefde, de trouw zegeviert. Wat dan ook weer liefde is. 

Wat bijzonder dat, als je een relatie van liefde en trouw aangaat, je ook ‘ja’ zegt tegen de tekortkomingen van de ander. ‘Ja’ om die samen met de ander te dragen. Dat is pas liefde! Want dit leven is niet perfect, dus onze relaties ook niet. Laten we dan ook niet streven naar een perfecte partner of perfectie bij een ander zoeken.

Iedereen die een relatie heeft, weet dat liefhebben en trouw blijven niet vanzelf gaat. ‘Idealiseren is de dood 

voor iedere intieme en duurzame relatie. Een relatie beweegt tussen hartstocht en de broodnodige aandacht voor het dagelijkse. Zij ademt tussen nabijheid en afstand, tussen momenten van samen en voor jezelf. Geen enkele relatie is blessurevrij, zoals ook geen enkel mensenleven blessurevrij is.' (www.ikgavoortrouw.nl)

Mijn hart doet pijn vanwege de kinderen. Wees niet ontrouw in je relatie, want het raakt je kinderen ook! Ik zag een persfoto waarop het reclamebord schuilging achter een groot kruis van tape. Met een briefje erbij: “Werk aan elkaar i.p.v. uit elkaar.” Durf hulp te zoeken, als dat nodig is. 

Het blijkt namelijk dat kinderen van wie de ouders bij elkaar blijven, minder vaak problemen hebben. En beter presteren in het onderwijs. Daarnaast is de kans dat deze kinderen later scheiden twee keer zo klein ten opzichte van kinderen van gescheiden ouders (CBS). De kop van deze column is ‘Herstel je eerste liefde.’ Dit is afgeleid van een tekst uit de Bijbel waarin Jezus ons oproept om Zijn liefde te ontvangen en om Hem lief te hebben. Vanuit dat oogpunt gezien, sta ik helemaal achter second love. De Bijbelse variant dan. God liefhebben boven alles. En onze medemens als onszelf. Ook voor vrouwen die gelukkig zijn in hun relatie.

Ps. Voor iedereen die met (online) overspel te maken heeft (gehad): raadpleeg eens de site kostbaarvaatwerk.nl.

Nelske Leeuwdrent