Afbeelding
redactie

Eenheid raad onder druk

Algemeen

WOUDENBERG – Er lijken scheuren in de hechte samenwerking tussen de politieke partijen te komen. De onderlinge irritatie groeit, ook naar de wethouders.

De gemeenteraad sprak in de commissie over een aantal denkrichtingen voor bezuinigingen op het Sociale Domein. De toon was plezierig. Elke fractie overlaadde wethouder Marleen Treep en de ambtenaren over het proces.

Henry van Veldhuizen, gemeenteraadslid voor de SGP, vroeg naar een tabel, die onjuist in het stuk bleek te staan.

Michel Hardeman, fractievoorzitter van het CDA, zag in het voorstel een bedrag van 64.000 euro staan. In het stuk werd een bezuiniging van 100.000 euro genoemd. Hardeman wilde weten of dat inclusief of exclusief die 64.000 euro was. Daar bleek groot verschil van mening over te zijn.

Peter van Schaik, fractievoorzitter van GemeenteBelangen Woudenberg, wist zeker dat het inclusief was.

Uiteindelijk verklaarde wethouder Vlam dat het exclusief was.

Michel Hardeman reageerde boos. Later moest er over het herstelplan gesproken worden. ‘Als ik dit had geweten, had ik een ander verhaal geschreven. Ik had willen weten dat we meer keuzeruimte hadden.’

Ook de SGP reageerde geprikkeld en wilde weten waarom deze informatie zo beperkt in het stuk stond. De laatste maanden trokken de oppositie- en collegepartijen gezamenlijk op.

Nu wilde Moniek van de Graaf, fractievoorzitter van de PvdA/GroenLinks, met haar collega’s in de oppositie overleggen hoe het verder moest.

Dat viel niet goed bij Peter van Schaik. Hij verklaarde dat hij het jammer vond dat hij en zijn collega’s niet mee mochten praten. Dat leverde een gespannen sfeer op.

Peter van Schaik wilde aan het einde van het debat nog eens op een rijtje zetten wat hij meegemaakt had.

Henk-Jan Molenaar, fractievoorzitter van de SGP, antwoordde koel: ‘ik heb geen behoefte te horen wat de fractievoorzitter van GemeenteBelangen van de inbreng van de andere fractievoorzitters vond’.

Bij het volgende agendapunt werd een aantal keren gezegd dat het goed was dat de fracties unanieme besluiten hadden genomen. Ook werd de hoop uitgesproken dat de harmonie zou blijven bestaan. ‘Het is nog mogelijk en nog niet te laat,’ werd een aantal keren gezegd.