Caroline Luitjes tijdens de signeersessie in LIVING 24
Caroline Luitjes tijdens de signeersessie in LIVING 24 / foto: Agnes Blok

‘Vrouwen in beeld’, een boek voor de vrouw van vandaag

Algemeen

WOUDENBERG In de afgelopen maanden schreef de Woudenbergse Carolien Luitjes haar tweede boek ‘Vrouwen in beeld – schoonheid in gebrokenheid’. Een boek waarin op een mooie manier naar voren komt dat de vrouw geschapen is naar Gods beeld, en wat dit betekent voor hoe je naar jezelf kijkt en de manier waarop je met je uiterlijk omgaat.

Carolien Luitjes is kleur- en stijladviseur en heeft inmiddels duizenden mensen van kledingadvies voorzien. Daarnaast heeft zij een coachingspraktijk en presenteert ze bij de Reformatorische Omroep een aantal programma’s op radio en video. In 2018 schreef Carolien haar debuut met de titel ‘Jij en je kleding’, een boek speciaal geschreven voor de tiener- en jongvolwassen vrouw. 

Inhoud van het boek

Juist op het moment dat eind vorig jaar door de lockdown een groot deel van de werkzaamheden van Carolien stil kwamen te liggen werd haar door Uitgeverij Groen gevraagd een boek te schrijven over kleding in het licht van de Bijbel. Het idee voor dit boek lag al even op de plank en juist nu leek het de juiste tijd te zijn om dit boek te schrijven. Zo ging ze de uitdaging aan om een boek te schrijven waarin ze haar ervaring als kledingadviseur èn coach deelt met de lezer. Dit boek is voor veel verschillende doelgroepen te gebruiken. Zo sluit Carolien veel hoofdstukken af met een lied of gedicht, waarin ze op een mooie manier de lezer meeneemt in de teksten van een lied wat treffend weergeeft waar het in het hoofdstuk over gaat. Ook voor vrouwengroepen is het een geschikt boek omdat aan het einde van elk hoofdstuk een aantal vragen staan om met elkaar te bespreken. In de eerste hoofdstukken van het boek gaat Carolien in op de schepping, hoe de mens naar Gods beeld is geschapen. Door de zondeval is het beeld gebroken. Jezus is het volmaakte beeld van God en door het geloof in Hem kunnen we iets van Gods beeld weerspiegelen. Allemaal op onze eigen manier en op onze eigen plek. Carolien schrijft ook over imperfecties en schoonheidsidealen. We zijn niet perfect. Kleding hoeft dan ook niet het perfecte plaatje te laten zien, maar als je weet wat bij je past qua kleding dan voel je je daarin jezelf. Het boek beschrijft hoe je erachter kunt komen wat bij je past. Dat heeft niet alleen te maken met het uiterlijke plaatje, maar zeker ook met persoonlijkheid en karakter. Het is het mooist als je je innerlijk vertaalt naar je uiterlijk, zodat kleding iets zegt over wie je bent. Ze schrijft ook over de rol die de cultuur speelt in de mode en wat de Bijbel zegt over mannen- en vrouwenkleding.

Kleur- en stijladvies

Omdat Carolien kledingadviseur is weet ze veel te vertellen over de kleur van kleding, wat past bij welk type vrouw. Wat voor figuur heb je en welke kleding past daarbij? Maar ook hoe kies je je kleding? Juist als je weet wat bij je past koop je kleding die draagbaar is, waar je lang plezier van kan hebben. Op die manier draag je ook bij aan duurzaamheid en bespaar je miskopen. Op mijn vraag met welk doel het boek is geschreven vertelde Carolien mij dat ze het belangrijk vindt dat de vrouwen leren naar zichzelf te kijken en accepteren hoe ze eruitzien omdat ze door God gemaakt zijn. Maar ook leren omgaan met schoonheidsidealen en imperfectie. Door de juiste kleuren te dragen krijg je meer zelfvertrouwen en mag je uitstralen dat je mooi gemaakt bent. Op de voorkant van het boek is een vrouw te zien die in de spiegel kijkt en bekleed is met goud omdat God de mensen mooi gemaakt heeft, maar na de zondeval leeft de schoonheid in gebrokenheid zoals de ondertitel zo treffend weergeeft. De achterkant van het boek laat het spiegelbeeld van de vrouw zien in goud. Het is het verlangen van Carolien dat vrouwen zo naar zichzelf leren kijken. Niet naar wat er niet is, maar juist naar wat er wel is en wat we voor moois hebben gekregen. In het boek staat een citaat van Socrates: “Wie niet tevreden is met wat hij heeft, wordt het ook niet met wat hij krijgt”. Het boek sluit af met portretten van vrouwen uit de gereformeerde gezindte die vertellen hoe zij omgaan met kleding, wat zij belangrijk vinden in kledingkeuze maar ook wat het geloof voor hen betekent in de keuze van de kleding en stijl die ze dragen. De vrouwen die in dit boek aan het woord komen zijn o.a. Nellie Dooijeweert, Marlies van der Staaij en de in Woudenberg wonende Jacobine Munneke.

Vrouw van deze tijd

Een boek waarin de vrouw van deze tijd kan ontdekken hoe met kleding om te gaan en hoe je kleding kan en mag dragen. Mooi om te lezen hoe Carolien zich kwetsbaar op wil stellen om zo dicht bij de lezer te komen. In de afgelopen week is het boek gepresenteerd en waren er diverse signeersessies, o.a. bij Living 24, Voorstraat 24, Woudenberg. Het boek is in Woudenberg te koop bij Living 24. Meer informatie over Caroliens kledingadviezen zijn te vinden op haar website https://carolienluitjes.nl/. Voor wie geïnteresseerd is in coaching en het ontdekken wie je bent kan voor meer informatie kijken op www.luitjescoaching.nl

Haar tweede boek