Jhony Stalman
Jhony Stalman / foto: Marieke Dijkhof

Column Jhony Stalman

Column

Column

Het zou fantastisch zijn om op nieuwjaarsdag wakker te worden en de conclusie te kunnen trekken dat het een rustige nieuwjaarsnacht is geweest. Helaas lijken de vooruitzichten voor deze nacht minder gunstig te zijn….. Het lijkt alsof Woudenberg voor sommige groepen, van binnen en buiten ons dorp, gedurende de afgelopen jaren een soort attractie is geworden, de perfecte locatie om met Oud en Nieuw eens even helemaal los te gaan. Een enkeling zal hem misschien al in de agenda omcirkeld hebben. Een droevig uitgangspunt, dat bent u waarschijnlijk wel met me eens.

Natuurlijk helpt Corona ook niet echt mee: de eenzaamheid onder sommige jongeren is groot en er is geen uitlaatklep voor de jeugd, zeker nu veel gesloten is. Ook ik heb twee pubers thuis zitten die met oud en nieuw op stap willen. Ik ga niet roepen dat ze heilig zijn, maar hierover het gesprek met hen aangaan is wel het minste wat ik doe. Ik probeer hen vooral zelf te laten vertellen wat hun plannen zijn en hoe zij denken zich te gaan gedragen, waarmee ik hoop dat ze op hun gevoel van verantwoordelijkheid worden aangesproken. Terwijl ik hen eigenlijk als ouder vooral duidelijk wil maken wat ze vooral niet moeten doen. 

De wens om weer een nieuwjaarsfeest te hebben voor iedereen in ons dorp was, gezien bovenstaande problematiek, groot. Vanuit alle generaties in ons dorp. Los van de impact van de Corona maatregelen, heb ik echter gemerkt dat geen enkele partij zich hier de vingers aan wil branden, met de financiën en veiligheid als belangrijkste argumenten. Maar ik geloof oprecht dat we dit als inwoners en ondernemers in Woudenberg van de grond kunnen krijgen. Net als we dit voor Haantjesdag, Koningsdag en andere festiviteiten ook samen regelen. Dus laten we met elkaar afspreken dat we, zodra dit weer kan, er alles aan doen om het Nieuwjaarsfeest weer te organiseren. Zodat we het nieuwe jaar samen veilig en in goede sfeer kunnen inluiden. Maar, laten wij beginnen met dit jaar; kijk wat je zelf kan doen om ons mooie dorp een voorspoedige en veilige jaarwisseling te bezorgen. Ik ga niemand suggesties doen (niet iedereen houdt van sjoelen...), maar het gesprek hierover met elkaar hebben is de eerste stap. Of als je dit leest en je aangesproken voelt, een gesprek met jezelf. Bij een rustige jaarwisseling is de inzet van hulpverleners niet nodig, wat natuurlijk het mooiste zou zijn, maar mochten wij onverhoopt hun hulp toch nodig hebben, dan geldt: laat hen ongestoord hun werk doen!

Alvast fijne feestdagen en een voorspoedig, positief 2022! 

Jhony Stalman 
Fractievoorzitter VVD