Voorzitter Anja Veltman zorgt dat iedereen veilig kan schrijven
Voorzitter Anja Veltman zorgt dat iedereen veilig kan schrijven / foto redactie

Actie Amnesty succesvol verlopen

Algemeen

WOUDENBERG Afgelopen zaterdag vond in het cultuurhuis de jaarlijks actie “Write for Rights” van Amnesty International plaats. Onder normale omstandigheden zou de burgemeester met het aansteken van een kaars de actie starten. Door de corona beperkingen is dit jaar niet voor deze opening gekozen. Gelukkig kon de schrijfochtend in het Cultuurhuis wel plaatsvinden en zat de werkgroep van Amnesty in Woudenberg er klaar voor om de betrokken Woudenbergers te ontvangen, pakketten uit te delen en mensen te begeleiden om een brief en kaart te schrijven.

Anja Veltman, voorzitter van de werkgroep, controleerde bij binnenkomst de bezoekers op hun QR-code waarna de bezoekers een pakket ontvingen met alle relevante informatie over de actie.

Al 60 jaar zet Amnesty International in Nederland zich in voor de mensenrechten van onderdrukten in de hele wereld. De gemeente Woudenberg ondersteunt Amnesty International in de universele verklaringen van de rechten van de mens. Artikel 1 van deze verklaring, “Iedereen wordt vrij en met gelijke rechten geboren” is zelf als tekst in het gemeentehuis terug te vinden.

Ook dit jaar zijn weer veel mensen zonder pardon en juridische bijstand vastgezet vanwege hun inzet voor de rechten van de mens. Met het schrijven van brieven aan de regeringsleiders probeert Amnesty deze mensen te ondersteunen door de leiders te overtuigen hen vrij te laten.

Afgelopen jaar leverde het schrijven van brieven in 5 van de 10 gevallen waaraan aandacht werd besteed resultaat op en werden de mensen vrijgelaten. Ook dit jaar hoopt Amnesty minimaal op een zelfde resultaat.
In gesprek met Marianne Maasland van de werkgroep blijkt dat ook dit jaar weer veel Woudenbergers meedoen aan de actie. Aan het eind van de inloopdag waren er al ruim 350 brieven geschreven aan de regeringsleiders en meer dan 250 kaarten ter ondersteuning aan de gevangenen geschreven. De werkgroep wil alle schrijvers bedanken voor hun medewerking.
Een mooi resultaat maar Marianne geeft aan dat de actie doorloopt tot 18 december en bij de leden van de werkgroep de brieven ingeleverd kunnen worden.

Om deze acties succesvol te laten lopen krijgt de werkgroep ondersteuning van de landelijke Amnesty organisatie. Marianne is vol lof over de hulp die de werkgroep van hen ontvangt. Een simpel belletje of een e-mail en de vraag wordt beantwoord of de noodzakelijke informatie wordt verstrekt.

Naast deze schrijfactie geeft de Woudenbergse werkgroep jaarlijks les op de basisscholen om de leerlingen van groepen 7 en 8 te informeren over het werk van Amnesty en misschien wel belangrijker hoe goed het in Nederland is geregeld en welke vrijheden wij hebben.

Om dit werk onafhankelijk te kunnen blijven doen is Amnesty afhankelijk van donaties en de collectes die ze houden. In de week van 13 tot en met 19 maart houden ze de jaarlijkse huis aan huis collecte. 

Met een bijdrage aan deze collecte kan het belangrijke werk van Amnesty ook voor de komend jaren worden voortgezet.

Tot slot wil Marianne graag kwijt dat de werkgroep altijd op zoek is naar bevlogen mensen die de rechten van de mens hoog in de vaandel hebben staan. Wil je mee doen neem dan contact op met de werkgroep van Amnesty in Woudenberg.

Werkgroep bedankt alle schrijvers voor hun inzet