Gerard de Kroes, kleinzoon
Gerard de Kroes, kleinzoon / foto: redactie

Cadeau na 104 jaar weer in bezit van Fidelio

Algemeen

In 1895 wordt Harmoniegezelschap Fidelio opgericht. Het bestuur wordt gevormd door voorzitter Jonkheer De Beaufort, ondervoorzitter de heer E. Cortus en secretaris de heer R.A. de Kroes.

Secretaris de Kroes is dan net getrouwd, vestigt zich in Woudenberg en gaat aan de slag als bakker in het pand aan de Dorpsstraat 3 wat tegenwoordig gebruikt wordt door makelaardij Geijtenbeek. Tot 1960 zal bakkerij de Kroes geopend blijven, het pand zal nog tot 2019 in handen blijven van de familie de Kroes. Opvallend is dat er destijds meer dan 10 bakkers waren in ons dorp. Bakkerij van de Pol en Bakkerij Schimmel waren toen ook al actief. En dat terwijl er “maar” 2500 inwoners waren. Een vergelijking die je nu zou kunnen maken wanneer je kijkt naar de hoeveelheid kappers in ons dorp. Ook medebestuurslid Cortus is bakker en dus een concurrent, maar de relatie tussen beide heren is uitstekend. Al is dat schijnbaar meer te danken aan de heer Cortus die als gemoedelijk en tactisch omschreven wordt. De Kroes blijkt een moeilijke man te zijn met een driftig karakter.

Toch blijft het bestuur van het eerste uur prima functioneren totdat er in 1917 ruzie ontstaat. Als gevolg hiervan bedankt De Kroes als lid en weigert hij alle eigendommen van Fidelio terug te geven. Denk hierbij aan het verenigingsarchief, notulenboeken en jaarverslagen. Boze tongen beweren dat bakker de Kroes destijds alle papieren in zijn oven verbrand heeft. Hoe dan ook, het archief is nooit meer boven water gekomen. Daarom bestaat er over de periode 1895 tot 1917 geen geschreven geschiedenis meer. 

Recentelijk is Fidelio benaderd door de heer G. de Kroes uit Veenendaal. Met een verhuizing op komst kwam met het opruimen van de zolder een weerstation naar boven. Hierop zit een plaquette uit 1910 waaruit blijkt dat het weerstation een geschenk is geweest aan de toenmalige secretaris, zijn opa, bakker R.A. de Kroes. Blijkbaar is destijds niet alles de oven in gegaan. En is het weerstation van vader op zoon doorgegeven en in bezit gekomen van de kleinzoon Gerard. Wie destijds het cadeau gegeven heeft is niet bekend. Vermoedelijk is de aanleiding het 15 jarig bestaan van de vereniging geweest.

En zo kan het zijn dat na een periode van 104 jaar een cadeau van toen, weer in het bezit komt van de vereniging waaraan het geschonken is. En waar gedacht werd dat alle historie van de eerste 23 jaar weg zou zijn, komt hiermee toch weer een gedeelte boven water. Wie weet beschikt er nog iemand over informatie over de gulle gever destijds van het cadeau. Informatie welke Fidelio graag te weten zou willen komen. Het weerstation zal uiteraard een plekje gaan krijgen in de Harmonie.

Met dank aan Gerard de Kroes, De Klapperman van stichting Oud Woudenberg en iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de totstandkoming van dit stukje unieke Woudenbergse geschiedenis.

Gert van Dijk, voorzitter Fidelio