Positieve cijfers najaarsrapportage Woudenberg

WOUDENBERG De gemeente Woudenberg lijkt 2021 financieel goed door te komen, blijkt uit de najaarsrapportage. Een uitgavenstop, meer geld van het Rijk en coronavergoedingen hebben hier onder andere aan bijgedragen. Daarnaast is er sprake van onverwachte meevallers en dit geeft een positief saldo van € 5000,-. Een mooi resultaat, zeker gezien de start van de begroting met een tekort van € 709.000.

Financiële najaarsrapportage

De najaarsrapportage van de gemeente geeft een doorkijk op de financiële stand van zaken van het hele jaar 2021 op basis van de werkelijke cijfers tot en met oktober 2021. In de rapportage meldt de gemeente mee- en tegenvallers ten opzichte van de begroting en de eerste financiële tussenrapportage. Een verwacht overschot van € 5.000 is een mooi resultaat gezien de start van de begroting met een tekort van € 709.000. En helemaal nadat de eerste financiële tussenrapportage een tekort liet zien van € 751.000. Deze laatste heeft ervoor gezorgd dat het college een uitgavenstop heeft ingesteld. Hierdoor zijn er taken en werkzaamheden uitgesteld of afgesteld en dit heeft onder andere geleid tot dit positieve resultaat.

"Uiteindelijk kijk ik tevreden terug op het financiële verloop van 2021. Een overschot van 5000,- euro is een mooi resultaat als je bedenkt dat we eerder nog te maken hadden met een flink tekort. Na een aangekondigde uitgavenstop, is er door de ambtelijke organisatie keihard gewerkt om dit tekort weg te werken en dat is gelukt. Ik spreek hiervoor ook mijn enorme waardering uit", aldus wethouder financiën Anita Vlam.

Voor de jaarrekening van 2021 zijn er nog wel onduidelijkheden en het is nog niet goed in te schatten wat dit financieel betekent. Want corona heeft een grote impact, niet alleen op de samenleving, maar ook op de gemeentelijke processen. Sommige werkzaamheden konden deels of helemaal geen doorgang hebben, net als in 2020. Dit kan een effect hebben op het jaarresultaat dat nu nog niet is te voorzien. De gemeenteraad behandelt de najaarsrapportage in de commissievergadering van dinsdag 7 december a.s. De gemeenteraad neemt vervolgens in de raadsvergadering van 23 december a.s. een besluit. De vergaderstukken zijn te vinden op www.woudenberg.nl.  


Ingezonden

In reactie op een artikel in de LetOp ‘Sleutelfiguren voor vaccinatie.' Geschrokken, onthutst, verbaasd, teleurgesteld, verontrust…een aantal van mijn gevoelens als ik het artikel lees over de vaccinatiegraad van Woudenberg. Ik citeer wethouder Marleen Treep: "Dat kan beter mensen!" Dit was haar reactie tijdens een gemeenteraadsvergadering waarbij raadslid Karin Schipper een vraag stelt aan de wethouder rondom de ‘lage' vaccinatiegraad en welke campagne er gestart moet worden. Ik noem het