Afbeelding
Foto: Niels Wolterink

Voorstel: niveau groenonderhoud naar beneden bijstellen

Algemeen

WOUDENBERG De gemeente Woudenberg heeft een sluitende begroting voor 2022. Het college van burgemeester en wethouders wil dat onder andere bereiken door het onderhoudsniveau van de openbare ruimte naar beneden te brengen. Ook krijgt de Kringloopwinkel minder subsidie.

De buitendienst van de gemeente Woudenberg krijgt de komende jaren minder te doen. Het college wil het onderhoudsniveau van wegen en openbaar groen naar beneden brengen. Nu wordt er bijvoorbeeld geveegd als het nodig is, maar ook op vastgestelde momenten, zodat het straatbeeld langer rommelig blijft. Dit wordt in de stukken heel poëtisch de doorontwikkeling van de buitendienst genoemd. Het is een bezuiniging van 150.000 euro. De bezuinigingen zijn noodzakelijk, omdat de gemeente de begroting voor 2021 niet sluitend kreeg en onder verscherpt financieel toezicht door de provincie Utrecht werd gezet. Woudenberg kreeg de expliciete opdracht van de gedeputeerde dat ze met een herstelplan de begroting sluitend moest krijgen. Het uitgangspunt van het beleid was ‘snoeien, maar niet uitroeien’. Uit het tweede herstelplan blijkt de worsteling van het college met de taakstelling. Er worden veel voorstellen gedaan. Dan staat er bij wat de voordelen zijn, meestal een bezuiniging en een lijst van nadelen.

Minder onderhoud aan de openbare ruimte kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de straten na regenbuien vaker blank staan en dat kan weer leiden tot schadeclaims. Het college worstelt met de wens om op deze post te korten, maar ziet ook aanzienlijke risico’s, bijvoorbeeld een stijging van het aantal klachten. Dat laatste is weer niet goed voor het imago van de gemeente. Ook wil het college het onderhoud van het groen op de begraafplaats naar een lager niveau brengen. Nu ziet de begraafplaats er keurig uit, maar door het onderhoud aan bijvoorbeeld het gras te verminderen en de hagen op een andere manier te snoeien, zou dat beeld kunnen verminderen. De kans bestaat dan dat er minder mensen op de begraafplaats begraven worden. Het college stelt voor om bijvoorbeeld de subsidie van de Kringloopwinkel te verlagen van 9000 naar 7000 euro. Die 2000 euro tikt op een tekort van negen ton voor de gemeente nauwelijks aan, maar voor de Kringloopwinkel is het een forse aderlating. Bovendien geeft het college aan dat het de bedoeling is dat meer spullen gerecycled worden en dan is die winkel weer nuttig. 

Vervolg op pagina 7

Een belangrijke stap voor de gemeente is de privatisering van de milieustraat. De gedachte is dat deze stap geld op zal leveren, maar dat is niet zeker. Er zal een onderzoek volgen, die meer duidelijkheid moet brengen.

Verder overweegt het college om het gemeentehuis op vrijdagmiddag te sluiten. Verder kunnen burgers alleen nog op afspraak terecht. Het college van burgemeester en wethouders vreest imagoschade, omdat het gemeentehuis minder goed bereikbaar is.

Bovendien loopt men het risico dat burgers vaker en onbedoeld ambtenaren aan de lijn krijgen, terwijl een telefoniste het probleem gemakkelijk had kunnen oplossen.

Het college denkt er aan het aantal rotondes en lichtmasten met reclames uit te breiden. Dat levert geld op voor de Woudenbergse schatkist, maar heeft een negatieve invloed op de verkeersveiligheid en het straatbeeld.

Ook is het mogelijk dat de betaald kracht voor de brandweer verdwijnt. Dan moeten de vrijwilligers die taken invullen en roosters maken. Dat heeft weer als nadeel dat het overleg tussen de brandweer en de gemeente minder wordt en dat de vrijwilligers dit werk in hun eigen tijd moeten doen.

De gemeenteraad spreekt op 7 december over het herstelplan. Inwoners kunnen zich bij de griffier melden. Het hele plan is te lezen op de site van de gemeente Woudenberg onder de knop gemeenteraad en college en daarna op raadsvergaderingen.