Moniek van de Graaf
Moniek van de Graaf

Column Moniek van de Graaf

Column

Op de vraag wat de gemeente gaat doen met de nieuwe wet die het per 1 januari mogelijk maakt om ook voor bestaande woningen de zelfbewoningsplicht in te voeren, antwoordde wethouder Treep dat zij dit de eerste helft van 2022 gaat onderzoeken. 

Nee! Dit kan niet zo lang wachten.

De grote gemeenten in Utrecht, waaronder Amersfoort, zijn druk bezig dit te regelen voor hun inwoners. We willen niet dat een waterbedeffect ontstaat: omdat het in de ons omringende gemeenten wel wordt geregeld, gaan investeerders huizen opkopen in plaatsen waar koopwoningen nog wel gekocht kunnen worden om geld mee te verdienen. Dit wil ik voorkomen. Better safe than sorry! PvdA-GL heeft inmiddels zelf bij het Kadaster aangeklopt om de cijfers te krijgen waar we de gemeente al sinds de zomer om vragen. Namelijk: hoeveel bestaande en nieuwbouwkoophuizen zijn opgekocht door investeerders voor de verhuur? 

Tussen 2018 en 2020 is het aantal bestaande Woudenbergse koopwoningen dat is opgekocht door investeerders meer dan verdubbeld: van 5% naar 13% van de verkochte woningen. Let op: de huizen die door investeerders zijn opgekocht, liggen allemaal in de prijsklasse tot 375.000 euro. Dat aanbod is sowieso al beperkt, waardoor elk huis dat naar een investeerder gaat, de keuze voor de Woudenbergse kopers nog kleiner maakt. De populairste wijken waar investeerders kopen zijn De Grift, Nico Bergsteijnweg en Groenewoud. 

In die drie wijken is inmiddels gemiddeld 8% van de bestaande koopwoningen door investeerders gekocht om te verhuren. Dat zijn twee flinke straten per wijk. Tussen 2015 en 2020 is 30% van de nieuwbouwwoningen opgekocht door investeerders. Ook in Hoevelaar. Mooi dat we inmiddels de zelfbewoningsplicht voor nieuwbouwwoningen hebben ingesteld, maar het maximale bedrag is te laag: 325.000 euro. Daarmee bescherm je de Woudenbergse huizenmarkt onvoldoende, want prijzen stijgen snel. 

Kortom: het is tijd om door te pakken! PvdA-GL gaat de raad vragen om de zelfbewoningsplicht in te voeren voor bestaande woningen, met een maximum tot 400.000 euro en dit maximumbedrag ook voor nieuwbouwwoningen in te stellen. Vers van de pers: er gaat binnenkort een wetsvoorstel naar het parlement dat het gemeenten eindelijk mogelijk maakt eigen inwoners voorrang te geven bij nieuwbouwprojecten! 

Dit om tegen te gaan dat mensen uit de Randstad met een dikke portemonnee de lokale bewoners overbieden voor een nieuwbouwwoning. Laat Woudenberg de eerste gemeente zijn die met voorrang voor eigen bewoners bouwt. Doel van PvdA-GL: betaalbare woningen creƫren voor alle Woudenbergers. Liever gisteren dan vandaag.

Moniek van de Graaf
Fractievoorzitter PvdA/GL