Column: Klein maar fijn Wonen

Vier jaar lang heeft de ChristenUnie gepleit voor kleine woningen voor starters en alleengaanden.

Vier jaar geleden werden we nog vreemd aangekeken toen we in ons verkiezingsprogramma aangaven dat we zijn te porren voor kleine woningen voor deze doelgroep. Tiny Houses in Woudenberg? Is dat niet iets voor zwevers, die zelfvoorzienend willen zijn? Was een opmerking die we meermalen te horen kregen. En toch bleven we geloven dat Klein maar fijn wonen, zoals het inmiddels heet, kan bijdragen aan de woningnood. Het zal het woning probleem niet oplossen, maar het kan wel bijdragen aan een probleem dat voor heel Nederland geldt: veel te weinig huizen.

Ook nu is er commentaar: van de 30 woningen zouden er maar 6 naar Woudenbergers gaan. Daar wil ik graag iets meer over vertellen. In de Woningwet is geregeld dat we een regionaal woonruimteverdeelsysteem hebben. Iedere Nederlander kan zich voor iedere woning in Nederland inschrijven. Om Woudenbergers een iets grotere kans te geven mogen we maximaal 25% van de woningen direct toewijzen aan Woudenbergers. In dit geval afgerond 8 stuks.

Dat betekent niet dat de andere 22 woningen niet aan Woudenbergers mogen worden toegekend. Het gebeurt alleen niet met voorrang. Vorig jaar is gebleken dat van de te verdelen woningen ruim 50% is toegekend aan Woudenbergers.

Anderen noemen Klein maar fijn wonen een hobbyproject van een aantal partijen! Niks hobby project. Tegelijk met het bouwen van tijdelijke woningen, bouwen we ook aan permanente woningen in deze categorie. Alleen maar bouwen van permanente woningen zou betekenen dat we ieder jaar maar een klein aantal sociale woningen kunnen toevoegen. Nu kunnen we er in 1 klap 30 neerzetten. 30 woningen extra in Woudenberg en dan ook nog op relatief korte termijn. Met een beetje geluk kunnen de eerste bewoners volgend jaar genieten van hun nieuwe onderkomen.

In de tussentijd werken we met elkaar hard voor het maken van plannen voor permanente woningen in bijvoorbeeld Hoevelaar. Oh ja en dan nog de communicatie….. Hoe zou u het vinden als u een brief krijgt van de gemeente waarin staat: Er komen woningen in uw buurt, we weten alleen nog niet zeker of het doorgaat en we weten ook nog niet hoe het er uit komt te zien? Dat lijkt me geen vertrekpunt voor een gesprek. Een gesprek kun je pas voeren als je ziet waar je het over hebt. En dat gebeurt nu: het plan is gepresenteerd en omwonenden kunnen aangeven waar ze blij mee zijn en wat ze graag anders zouden willen zien. Laten we daarbij ook in het achterhoofd houden: zoveel mensen, zoveel wensen. Aan de gemeenteraad straks de taak om daarin te kijken naar het algemeen belang en hoe zijn de belangen van de omwonenden meegenomen.

Elli van Oosterom
Fractievoorzitter

ChristenUnie Woudenberg