Meer woningen voor Woudenbergers

WOUDENBERG Ieder jaar komt ongeveer 50 procent van de vrijkomende huurwoningen terecht bij inwoners van Woudenberg. Dat bevestigde wethouder Marleen Treep op vragen van Moniek van de Graaf, fractievoorzitter van de PvdA/Groenlinks, tijdens de gemeenteraadsvergadering.

‘Volgens mij is er verwarring ontstaan over het aantal huurwoningen dat effectief naar Woudenbergers gaat,’ verklaarde Van de Graaf. ‘Klopt het dat ieder jaar ongeveer 50 procent naar de Woudenbergers gaat?’ Zij had zich in de materie verdiept en was tot deze conclusie gekomen. Ze wilde van de wethouder weten of deze gevolgtrekking correct was. Ook wilde de fractievoorzitter weten of dit een toevalstreffer was of een normaal gemiddelde.

Wethouder Treep bevestigde dat ieder jaar ongeveer 50 procent naar Woudenbergers gaat. Wettelijk mag Omnia Wonen maximaal 25 procent van de huurwoningen met voorrang aan Woudenbergers toewijzen. De overige 75 procent wordt volgens strikte toewijzingsregels verdeeld.

Dan blijkt dat Woudenbergers toch nog 25 procent van de woningen krijgen. ‘Ze maken volgens de regels gewoon kans op een woning,’ zei Treep.

Jongeren die 18 jaar worden, krijgen een brief van de gemeente met de aansporing en het advies om zich zo snel mogelijk in te schrijven voor een huurwoning. ‘Heel goed,' vond Van de Graaf. ‘Meestal moeten mensen vijf of zes jaar wachten, dat is lang genoeg. Hoe eerder mensen zich inschrijven, hoe beter het is.'