Woudenberg van het gas af

WOUDENBERG Woudenberg moet stapsgewijs van het gas af. Dat staat in de visie warmte transitie. De gemeenteraad reageerde enthousiast op het stuk. Men wil het Valleikanaal en de Grift gebruiken om warmte op te wekken.

Alle gemeenten moeten een plan voor warmte transitie opstellen. Ook Woudenberg heeft zo’n plan geschreven. ‘Dit is geen verplicht nummer. Er staan echte ambities in,’ prees Irene Houtsma, gemeenteraadslid voor GemeenteBelangen Woudenberg. ‘We zullen van het gas af moeten. Dat weten we allemaal,’ verklaarde Henk van de Wetering, gemeenteraadslid voor de PvdA/GroenLinks.

In het stuk worden geen wijken aangewezen waar het proces zal beginnen. Het is duidelijk dat in de oude wijken het meeste gewonnen kan worden. De gemeente wil met de inwoners en bedrijven kijken wat er gedaan kan worden en welke stappen er noodzakelijk zijn. ‘We moeten de mensen meenemen in het verhaal,’ vond Van de Wetering. Die mening deelde Houtsma. ‘Mensen weten niet wat hen te wachten staat. Ze zijn onzeker. We moeten zorgen dat ze de verduurzaming van hun woning kunnen betalen.’

Jhony Stalman, fractievoorzitter van de VVD, meende dat dit een goed moment is om mensen bewust te maken van de voordelen van isolatie. ‘De gasprijzen zijn hoog, dus dit is een moment om hen te overtuigen.’ Hij vond dat de gemeente ook de winkels en bedrijven mee moest nemen in het proces. ‘Zij hebben veel kennis en bovendien kunnen ze veel besparen.’ In 2050 moet alle energie in Woudenberg duurzaam opgewekt worden en elke huishouden van het gas af zijn. In de visie staat dat het Valleikanaal gebruikt kan worden om met water energie op te wekken. Henk van de Wetering zag het al voor zich dat ook De Grift op die manier ingezet zou worden. Diverse fracties wezen er op dat het nog een hele klus wordt om alle Woudenbergers te overtuigen dat ze mee moeten doen. De energiecoaches doen goed werk. Maar dat zijn vrijwilligers. 

De raad dacht dat deze basis te wankel was om iedereen te overtuigen en dat de gemeente vaste krachten in moest schakelen. Wethouder Pieter de Kruif beloofde dat de gemeente op zoek zou gaan naar subsidies om mensen een aanstelling te geven.