Afbeelding
Foto: redactie

Boodschappendorp plus

Algemeen

WOUDENBERG Woudenberg moet een boodschappendorp plus worden. Er zijn voldoende kansen voor een vitaal dorpshart. Dat blijkt uit een recent gepubliceerd onderzoek. Het eerste speerpunt moet een geïntegreerd plan voor Kostverloren worden.

De gemeente Woudenberg en de Winkeliersvereniging DES hebben het rapport over het vitale dorpshart in ontvangst genomen. De laatste maanden is met alle belanghebbenden gesproken en is er een inventarisatie van kansen en bedreigingen gemaakt.
Volgens het onderzoek is de Woudenbergse middenstand niet in evenwicht. Er is een overschot van 1500 vierkante meter winkelruimte voor niet-dagelijks boodschappen. Er is nog ruimte voor 1000 vierkante meter extra supermarkt. De onderzoekers willen die meters in het winkelgebied ’t Schilt plaatsen.

In het Kostverloren zijn diverse plannen onder meer voor een nieuwe Albert Heijn. De onderzoekers willen dat gebied als eerste aanpakken. Ze vinden het belangrijk dat er een integraal plan voor dat gebied komt.

Voor de Nieuwe Poort zien ze kansen voor commerciële activiteiten. Ook zouden ze graag meer daghoreca zien. Ze verwachten dat de winkels in de Voorstraat het moeilijk zullen krijgen.

Het onderzoek waarschuwt dat leegstand slecht voor het winkelgebied is. Ook constateren ze dat het voor zelfstandige winkeliers lastig is om een opvolger te vinden. 

Zelfstandige en bijzondere winkels zijn van groot belang om het Dorpshart aantrekkelijk te houden voor Woudenbergers, toeristen en inwoners van de regio.

Verder is de conclusie dat de wegbewijzering veel beter moet. Automobilisten, die niet bekend zijn in het dorp en op de provinciale wegen rijden, weten maar mondjesmaat hoe ze het centrum in moeten rijden en waar ze kunnen parkeren als ze boodschappen willen doen. 

De onderzoekers denken dat er een slag geslagen kan worden door de route veel duidelijker aan te geven.

Het rapport is gemaakt in opdracht van de gemeente Woudenberg. Het is tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen de gemeente Woudenberg en ondernemersvereniging DES, en in overleg met Koninklijke Horeca Nederland (KHN), afdeling Woudenberg.