Afbeelding

Even persoonlijke aandacht voor de mantelzorger

Algemeen

Woudenberg – Op 8 en 9 november werden ’s middags bij de entree van De Kleine Schans mantelzorgers hartelijk ontvangen door Nancy en Tineke van Steunpunt Mantelzorg en wijkverpleegkundigen Manon en Hannah. Koffie en thee werd ingeschonken door medewerkers van Reinaerde.

Naast een gebakje stond er ook een verrassingspakketje klaar voor iedereen die langskwam, met daarin allerlei lekkere dingen, maar ook een handig ‘Dagboek voor de mantelzorger’. Een boekje vol praktische tips en informatie over bijvoorbeeld vergoedingen, maar ook met tips hoe je goed voor jezelf kunt zorgen. Verder de mogelijkheid om ook contactpersonen gestructureerd te ordenen en planningen en afspraken bij te houden. Het mooie is dat het gedrukt is op uitwisbaar papier, zodat aantekeningen ook weer weggeveegd kunnen worden. Zo’n 80 mantelzorgers gingen in op de uitnodiging en kwamen langs.
Tineke Smallenbroek en Nancy Schimmel, sociaal makelaars van De Kleine Schans, kijken terug op een geslaagde actie: “De afgelopen tijd is door corona best pittig geweest voor mantelzorgers. De ondersteuning vond anders dan we wilden - op afstand - plaats. Maar met het budget van de gemeente konden we samen met Manon van Beweging 3.0 en Hannah van Centraalzorg leuke dingen bedenken voor de mantelzorgers.
Een aantal mantelzorgers gaf aan het heel fijn te vinden dat er waardering voor hen is en er iemand is die even tijd voor je maakt en even aan jou als mantelzorger denkt. Een ander zei: “Ik heb lang getwijfeld of ik wel zou komen. Het voelt net of ik een schouderklopje voor mezelf kom halen. En dat doe je niet.” Tijdens het koffiedrinken ontstonden er ook veel spontane gesprekjes tussen mantelzorgers onderling en werden er ervaringen uitgewisseld.

Steunpunt
Bij De Kleine Schans is het Steunpunt Mantelzorg waar inwoners terecht kunnen met al hun vragen rondom mantelzorg. Op onze website https://dekleineschans.nl/steunpunt-mantelzorg staat uitgebreidere informatie en ook www.mantelzorg.nl (de landelijke site voor mantelzorgers) kan helpen bij het vinden van de juiste informatie.