De prijsuitreiking
De prijsuitreiking / foto: Hannie van de Veen

Prijsuitreiking expositie José van Zuijlen

Algemeen

WOUDENBERG Vlak voordat de expositie ‘Inspiratie, uitdaging en groei van José van Zuijlen en haar buitengewone cursisten’ beëindigd en afgebroken werd vond de uitreiking van de bijbehorende prijsvraag plaats in Galerie de Kunstberg. 

Behalve werk van José (aquarellen, olieverfschilderijen, keramiek, fresco’s en glaswerk) waren bij haar afscheidsexpositie als docente 15 werkstukken van haar cursisten te zien. Zij portretteerden bekende Woudenbergers en anderen. 

Deze portretten vormden een prijsvraag waarbij de afgebeelde personen herkend moesten worden. Er waren veel wedstrijdformulieren ingeleverd maar op onverklaarbare wijze waren er helaas een stel verdwenen. José’ s opvolger Harm Sebregts reikte de prijzen uit. Lenny van Duin won de derde prijs, Marja Bruinsma de tweede prijs en Alette van de Lagemaat had alle 15 portretten goed geraden en won de eerste prijs. 

De prijswinnaars kregen een VVV- bon en hebben één of meer lessen te goed in het atelier van KCW. José is trots op de enorme groei die haar cursisten in de loop van de tijd hebben doorgemaakt.

José was jarenlang actief als kunstenaar, was docente bij KCW en is erelid van de Kunstberg, het platform voor Woudenbergse kunstenaars, vanwege haar grote rol bij kunst en cultuur in Woudenberg. Ze mocht niet naar de Kunstacademie. Het werd de hoofdakte op de kleuterleidstersopleiding en een opleiding voor moeilijk opvoedbare kinderen. Bordtekenen was haar specialiteit. 

Zo kwam ze na haar trouwen in 1966 in Woudenberg wonen, kreeg kinderen en werkte als invalster in het onderwijs. Ze volgde alsnog een avondopleiding aan de Kunstacademie in Amsterdam en leerde er allerlei technieken maar ook portret en figuurtekenen. Ze richtte Project op wat later ‘Woudenberg maakt Woudenberg wijzer’ heette... 

In 2006 ontstond bij haar thuis de Kunstberg, een kunstenaarscollectief, dat workshops en tentoonstellingen organiseerde in de Camp. Hun creatieve cursussen vonden plaats in de oude Rabobank waar de gemeente een Cultuurhuis van wilde maken. Daarna werkten ze met de andere Cultuurhuisgebruikers aan de droom van het eerste bestuur: een bloeiend kunst en cultuurleven in Woudenberg. “Ria Veldhuis sloot hier in haar speech bij aan en besloot met een variatie op een tekst van Bram Vermeulen: “Je hebt een steen verlegd. Ons dorp is door jou creatiever dan voorheen.” Behalve voor de kunst zette José zich als gelovige ook in voor de kerk. Die interesses combineerde ze bij ‘Feest van de Geest’ waarbij kunstenaars met Pinksteren mensen inspireren d.m.v. kunst. In 2016 was het thema ‘Vrijheid van Geest’. José maakte toen een indrukwekkend glaskunstwerk. Na haar veelzijdige loopbaan hoopt ze dat ook deze laatste expositie een succes wordt. De getoonde werken zijn vanzelfsprekend te koop.