Weerman Dick Scheer
Weerman Dick Scheer Dick Scheer

Het Weer met Dick Scheer

Algemeen

De eerste helft van november is erg rustig verlopen. 

Het eerste gedeelte van november hebben we achter ons gelaten en dat is vrij saai en somber verlopen. De bewolking had de overhand. De zon scheen 24 uur in 10 dagen en dat is zo’n 6 uur minder dan dat we gewend waren. 

Vooral de laatste dagen zijn uiterst saai en somber verlopen vind ik. Alleen in de nacht van vrijdag op zaterdag viel er 12 mm neerslag. Eigenlijk mis ik de sterke westenwind die met windkracht 8-9 bft. over ons heen kan blazen en alle (laatste) bladeren van de bomen af zwiept. Ik weet wel in andere maanden kan dit ook gebeuren, maar november vind ik daar eigenlijk een echte maand voor.   

Plensregen en heftige winden passen echt bij de eerste helft van deze maand. In de 2de helft is het statistisch gezien meestal kouder. Dit wordt (voor de weergeïnteresseerden) het ‘Sinterklaaswintertje’ genoemd. Begint meestal 25 november en duurt dan tot 6-7 december. Ik weet nog dat het in eind november 2010 wel 6 graden vroor en dat er ook nog eens sneeuw van betekenis viel. Ook november 2005 kwam winters over. 

Ook vandaag kijken we vooral in de ochtend tegen een dikke wolkendeken en daar kan ook iets regen uit vallen. In de middag klaart het iets op, maar van de zon moeten we niet te veel verwachten. De temperatuur loopt met een stevige westenwind op naar 12 graden. Van donderdag t/m zaterdag zitten we met een westelijke stroming in vrij zachte lucht. De wolken zijn dominant aanwezig en de zon zullen we nauwelijks zien. Bij een stevige westenwind wordt het wel zo 13 graden in de middag. In de nieuwe week lijkt het (tijdelijk) ietsje kouder te worden.

WeerstationWoudenberg