Afbeelding
Foto: Paul Massaut

De DES Winkelier...........Benno en Rianne Brouwer van Brouwer Woonfair

Ondernemend

Brouwer Woudenberg gaat 22e jaar in

Oktober 2000, in het centrum van Woudenberg opent Brouwer Woonflair, een interieurzaak gespecialiseerd in vloeren, raamdecoratie en zonwering. Recent begon het bedrijf aan zijn 22e jaar. Een goede aanleiding om eens wat vragen voor te leggen aan Benno en Rianne Brouwer en hun team.

Waar is het allemaal begonnen?

Brouwer opende in 2000 haar deuren in het huidige pand aan de Emmastraat. Bij de start hoorden we bij de Woonflair-groep, later is deze vervangen door de Binnen-inkoopcombinatie. Vanaf het eerste moment combineren we goede producten en een hoogwaardige stoffering met een creatief advies. Op dat punt is ons bedrijf niet veranderd, maar de collectie natuurlijk wel. Tapijt maakte steeds meer plaats voor harde vloeren zoals laminaat en later pvc. 

2006 was een belangrijk jaar?

In 2006 openden we een afdeling Slapen aan de Emmastraat 6, op een aparte locatie. In dat jaar is het winkeloppervlak daarom meer dan verdubbeld: we konden de huidige winkel uitbreiden met de collectie vloeren en raamdecoratie. 

In 2010 volgde nog een uitbreiding van 100 m2 en de ingang aan de Dorpsstraat. Toen is de zaak volledig verbouwd en ontstond een showroom van 250 m2. Met name binnenzonwering kreeg meer ruimte met de Luxaflex Inspiration store en het Sunway Exposure gedeelte. Op vloerengebied kreeg de presentatie van pvc-houtstroken alle ruimte. Het slaapadvies is in 2018 beëindigd, vanwege ruimtegebrek maar ook om ons volledig te focussen op interieurs en buitenzonwering.

Doet Brouwer naast bricks ook aan clicks? 

Niet in de zin van een webwinkel, wél als het gaat om inspiratie. Woningstoffering wil je zien en voelen in het echt en er even de tijd voor nemen om de juiste mix van vloer en raambekleding te kiezen. Dat vraagt om persoonlijk advies van ervaren interieuradviseurs. Op de website en op social media delen we wel mooie interieurs en nieuwe trends. We zien dat die veel bekeken worden door klanten en regelmatig vragen zij in de winkel om een heel specifiek product dat ze online zagen.

Hoe is de coronaperiode geweest?

Uitdagend. Enerzijds was de winkel een periode gesloten, maar de aandacht van onze klanten voor hun ‘thuis’ nam toe. Ook door de vele werkplekken die men thuis inrichtte. Dus we hebben veel adviezen thuis gegeven en zijn erg druk sinds de winkel weer gewoon open is. Je merkt echt dat de eigen woning veel meer prioriteit heeft gekregen. En terecht, daar leef je het grootste deel van je leven. 

Wat is het leukste aan jullie werk?

Mensen blij maken. Sommige klanten weten precies wat ze willen, voor andere is een nieuw interieur een zoektocht. In beide gevallen proberen we een zo goed en creatief mogelijk advies te geven. Interieur is zó persoonlijk, het is altijd weer leuk om te ontdekken waar mensen zich echt thuis bij voelen. Het grappige is dat klanten die precies wisten wat ze wilden, soms met iets anders naar huis gaan. Gewoon omdat ze in de showroom iets zagen dat net even mooier is.

Wat is op dit moment actueel?

Karpetten. Heel veel huizen hebben inmiddels een harde vloer, vooral pvc-stroken. Dat is een prachtige vloer, maar we merken dat mensen een eyecatcher missen. Daarom leggen steeds meer mensen bij hun zithoek een karpet. Het leuke is dat die er in enorm veel variaties zijn, van gedurfd kleurrijk tot juist puur naturel kleden. Ook de structuur van de karpetten biedt veel mogelijkheden om een interieur een twist te geven.

Jullie doen ook ‘projecten’?

Eigenlijk vanaf het begin al. Dit begon ooit met vloer- en raambekleding in kleinere bedrijfspanden, maar ons vakmanschap viel op de een of andere manier op. We kregen grotere opdrachten zoals de gemeentehuizen van Leusden en Nijkerk maar ook monumenten in Apeldoorn en Utrecht. 

Inmiddels zijn we wekelijks te vinden in het UMC in Utrecht en doen we ook veel zorginstellingen. Brouwer Projectstoffering is losgekoppeld van de winkel en heeft een eigen bedrijfspand aan Klein Landaas, tegenover Schimmel 1885. 

Woudenberg is echt jullie dorp?

Dat kun je wel zeggen. We krijgen klanten uit de wijde omtrek, ook omdat onze showroom met 250 vierkante meter wat groter is. Maar heel veel klanten zijn Woudenbergers. 

Dat heeft ook vast te maken met het feit dat we sponsor zijn van een reeks verenigingen. We vinden het belangrijk om verbonden te blijven met onze klanten. Dat doen we door clubs en initiatieven te ondersteunen. Overigens niet alleen in Woudenberg hoor. Je kunt ook in bijvoorbeeld Scherpenzeel, Renswoude en Maarn reclameborden van Brouwer langs sportvelden tegenkomen.

www.brouwerwoudenberg.nl 
www.brouwerproject.nl