Verkiezingen in aantocht
Verkiezingen in aantocht / foto: redactie

Op weg naar een nieuwe raad

Algemeen

WOUDENBERG: Op 16 maart 2022 is het aan alle kiesgerechtigde Woudenbergers om hun stem uit te brengen voor de nieuwe gemeenteraad. Om deze dag van de democratie goed te laten verlopen is dinsdag 2 november een startschot gegeven door het inlichten van de huidige politieke partijen.

Stemmen mogelijk op drie dagen

Net als de laatste landelijke verkiezingen is het ook voor de komende gemeenteraadsverkiezingen weer mogelijk om op meerdere dagen te stemmen. Inwoners van Woudenberg krijgen op maandag 14 maart en dinsdag 15 maart 2022 de kans om hun stem uit te brengen. Waar het Early Voating eerder in Cultureel Centrum de Camp plaatsvond is nu gekozen om het stembureau in het Cultuurhuis in te richten. Met de keuze voor het Cultuurhuis is gekozen voor de meer centrale ligging in het dorp.

Waar bij verkiezingen voor de 2e Kamer ook nog via een brief kon worden gestemd, zal deze mogelijkheid bij de komende gemeenteraadsverkiezingen komen te vervallen.

Keuzestress 

De gemeenteraadsverkiezingen geven de inwoners de mogelijkheid te kiezen voor de politieke partij die het beste past bij de eigen opvattingen. Maar hoe komen onze inwoners aan de juiste informatie.

De gemeente Woudenberg en de politieke partijen zullen op diverse manieren haar inwoners informeren. De gemeente Woudenberg organiseert het lijstrekkersdebat. De politieke partijen nemen de organisatie van een ondernemersdebat, jongerendebat en waarschijnlijk zelfs een debat voor de hoogste groepen van de basisscholen op zich. 

Met de organisatie van de debatten krijgt iedereen de kans zich op de hoogte te stellen wat de partijen voor Woudenberg willen.
Jongeren en Politiek
Ook tijdens deze gemeenteraadsverkiezingen zullen er jongeren zijn die voor de 1e keer mogen gaan stemmen. De gemeente Woudenberg zal deze jongeren actief benaderen om hen voor te bereiden op deze verkiezingen waarin zij medezeggenschap kunnen uitoefenen op hun eigen toekomst.

De burgemeester riep de politieke partijen tijdens het overleg op om jongeren zoveel mogelijk te enthousiasmeren van hun stemrecht gebruik te maken. 

Naast dat Woudenbergse jongeren kunnen stemmen op de partij van hun voorkeur wil de gemeente ook graag met Woudenbergse jongeren in contact komen die tijdens de verkiezingen zitting willen nemen in het stembureau. Dus ben je een Woudenbergse jongere, politiek geïnteresseerd en wil je de gemeente actief ondersteunen tijdens de verkiezingen, geef je dan op bij verkiezingen@woudenberg.nl De afdeling burgerzaken van de gemeente neemt dan vervolgens contact met je op.

En de winnaar is…

Op 16 maart 2021 sluiten de stembureaus om 21.00 uur en zal het tellen van de stemmen starten. Als alle stemmen vanuit de 6 stembureaus zijn geteld volgt de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. Een spannend moment voor alle Woudenbergse politieke partijen en inwoners van Woudenberg.

Waar in het verleden de uitslag in het Gemeentehuis bekend werd gemaakt wordt er nu ook gekeken naar andere locaties. Naast de mogelijkheid om hier meer mensen te ontvangen zal de keuze er ook op gebaseerd zijn om de vrijwilligers die in het gemeentehuis de stemmen tellen hun belangrijke werk in alle rust te kunnen laten uitvoeren.

Daarnaast zal de uiteindelijke locatie mede worden bepaald door de mogelijkheden en de maatregelen die er tegen die tijd wellicht nog gelden ten aanzien van de corona pandemie.

Met de informatieavond is een start gemaakt in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. De komende periode zullen wij in LetOp Woudenberg blijvend aandacht besteden aan de plannen die de Woudenbergse politieke partijen hebben met Woudenberg.