Procedure opvolger burgemeester van Mastrigt loopt
Procedure opvolger burgemeester van Mastrigt loopt / foto: redactie

Nieuwe burgemeester voorgedragen

Algemeen

WOUDENBERG – De gemeenteraad zal op 16 november besluiten over de voordracht van een nieuwe burgemeester. Dat blijkt uit de agenda van de gemeenteraadsvergaderingen op de website van de gemeente Woudenberg.

Eind maart maakte Titia Cnossen onverwachts bekend dat zij na negen jaar wilde stoppen as burgemeester. Als reden gaf zij op dat zij meer tijd aan haar kleinkinderen wilde besteden. Het vertrek van de burgemeester deed veel stof opwaaien in het dorp. Omdat Cnossen niet nader op haar vertrek in wilde gaan, bood dat ruimte voor veel speculaties. Op 1 juni vertrok Cnossen. Ze werd opgevolgd door waarnemend burgemeester Yvonne van Mastrigt uit Winsum.

De gemeenteraad stelde een profielschets voor de nieuwe burgemeester op. De gemeenteraad zoekt niet naar een schaap met vijf poten, maar naar iemand die met beide benen op de grond staat. De gemeenteraad had Woudenbergers gevraagd naar hun mening over de kwaliteiten van de nieuwe burgemeester. Maar liefst 521inwoners grepen die kans. Ze vonden dat de nieuwe burgervader/moeder ‘vriendelijk, aanspreekbaar en toegankelijk moet zijn en gevoel voor eenheid moet hebben’. De gemeenteraad schreef enkele opvallende kenmerken voor de nieuwe burgemeester op. 

De kandidaat moest aantrekkelijk zijn en blijven voor de jeugd. Deze persoon moest gevoel voor humor hebben en een goede voorzitter van de gemeenteraad zijn. Hij of zij moest ‘bestuurlijk sensitief zijn’. Dat betekent dat de nieuw burgemeester moet begrijpen wanneer een voortrekkersrol gevraagd wordt of wanneer hij of zij een stapje terug moeten doen. De nieuwe burgemeester moest een verbinder zijn. Een belangrijke eis van alle fracties is dat de nieuwe burgemeester niet mag discrimineren op grond van geloof, huidskleur en seksuele geaardheid. Uiteindelijk solliciteerden bijna 30 mensen bij de Commissaris van de Koning, Hans Oosters. Hij heeft een uitgebreid onderzoek naar de antecenten van de sollicitanten gedaan. Nu is er een voordracht van twee of drie kandidaten. De gemeenteraad kan een nieuwe burgemeester aanwijzen. De Commissaris zal die kandidaat voordragen bij de minister van binnenlandse zaken.


Rectificatie: Lezing op 19 november 2021

In de LETOP van 3 november wordt op de pagina van de Kleine Schans vermeld dat Senioren Belangen op 19 november een lezing organiseert 

over Ouderenmishandeling. Helaas is daar niet bij vermeld dat in verband met de coronamaatregelen deze bijeenkomst alleen toegankelijk is 

voor leden van Senioren Belangen Woudenberg-Scherpenzeel-Renswoude en voor enkele genodigden uit de welzijn sector.