Te weinig huurwoningen naar Woudenbergers

WOUDENBERG – Omnia Wonen mag per jaar maximaal 25 procent van de huurwoningen aan Woudenbergse huurders toewijzen, maar haalt die norm het laatste jaar niet. Er is geen simpele oplossing.

Moniek van de Graaf, fractievoorzitter van de PvdA/GroenLinks, vroeg zich af tijdens de gemeenteraadsvergadering of die norm gehaald wordt. ‘Het is lastig te bepalen,’ constateerde Van de Graaf. ‘In het laatste jaarverslag van Omnia Wonen wordt 20 procent genoemd. In het jaar ervoor zijn er helemaal geen cijfers. De gemeenteraad vindt het belangrijk dat die 25 procent wordt gehaald. Zo kunnen zoveel mogelijk Woudenbergers in het dorp blijven wonen.’

Wethouder Marleen Treep bevestigde dat Omnia Wonen inderdaad soms moeite heeft de toegestane 25 procent te halen. Dat heeft onder meer met de trage doorstroming op de huurmarkt te maken. Omnia Wonen kan niet in de eerste maanden al veel huizen aan Woudenbergers toewijzen. ‘Ze weten namelijk niet hoeveel huizen er exact vrij komen. Ze mogen absoluut niet boven de 25 procent komen. Daar worden ze streng op gecontroleerd. En als ze boven de 25 procent zitten, hebben ze een probleem.’ Peter van Schaik, fractievoorzitter van GemeenteBelangen Woudenberg, vroeg of Omnia Wonen dan een sanctie zou krijgen.

Die kennis had Marleen Treep niet direct bij de hand. Ze wist wel waarom er een jaar eerder geen jaarcijfers waren. Toen werden de taken overgedragen van Vallei Wonen naar Omnia Wonen. In die verhuizing zijn de cijfers zoekgeraakt. Moniek van de Graaf stelde voor om een gemiddelde over 5 jaar te nemen en te kijken of Omnia Wonen dan op een gemiddelde van 25 procent uitkwam. ‘Als je dan het éné jaar 20 procent aan Woudenbergers toewijst, kun je het volgende jaar wat meer doen.' Dat bleek onmogelijk, omdat Omnia Wonen de wettelijke norm van 25 procent niet mag overschrijden. Dus moet de Woningstichting nauwkeurig werken aan de verdeling voor woningen voor Woudenbergers.