De boer op met toekomstvisie van het dorp

‘We moeten ons niet in een hoek laten drukken’

WOUDENBERG –De gemeenteraad heeft bij de vaststelling van het Ontwikkelbeeld Regio Amersfoort unaniem aandacht gevraagd voor de plek en de visie van Woudenberg. Zo wil ze wethouder Pieter de Kruif steunen om voor de Woudenbergse belangen op te komen.

In de gemeenteraad heerste frustratie over het Ontwikkelbeeld voor de regio Amersfoort voor de periode van 2030 tot 2040. De raadsleden vonden het taalgebruik in het stuk erg abstract. Het was daardoor moeilijk vast te stellen of de regio dezelfde kant op wil als de Woudenbergse gemeenteraad. 

Een extra probleem in dit verband is dat de gemeente Woudenberg maar mondjesmaat genoemd wordt. Dat verontrustte de gemeenteraadsleden, aangezien de raad in het verleden duidelijk heeft uitgesproken welke kant men op wil. Bij het ingediende amendement zat een opsomming van een A4tje met allerlei besluiten op het ruimtelijk gebied die de raad in het verleden genomen heeft. In het Ontwikkelbeeld schitterden deze besluiten door afwezigheid. De gemeenteraad geeft elke keer aan dat ze een actief beleid wil voeren en niet alleen maar op de winkel wil passen. Maar weten de andere gemeenten in de regio dit? En stemmen ze in met dit sterke verlangen van de gemeenteraad? Dat wist de raad niet.

Daarom droegen ze wethouder Pieter de Kruif op in allerlei overleggen de Woudenbergse visie uit te dragen. In het amendement staat: ‘gewenst is dat het college daarbij ondersteuning zoekt en vindt bij omliggende gemeenten, want de kracht van Woudenberg zit in de ligging op de grens en daarmee in de verbinding met diverse regio’s. En gewenst is dat anderen, regiogemeenten, omliggende regio’s en provincies, op de hoogte zijn van de visie en achtergrond van de ontwikkelrichting van Woudenberg.’ 

Jan Mulder, gemeenteraadslid van de SGP, en Jan Bessembinders, gemeenteraadslid voor het CDA, vroegen aan de wethouder helder en concreet uit te leggen welke kant Woudenberg op wil. De gemeenteraad wil dat Woudenberg kan blijven bouwen, ook tussen 2030 en 2040. 

Henk van de Wetering, gemeenteraadslid van de PvdA/GroenLinks, zei: ‘We moeten ons niet een hoek laten drukken. We zijn belangrijk.’ 


Corona-cijfers

De vaccinatiegraad per 31 oktober is als volgt:
12 jaar en ouder: 79% 1e prik (landelijk 85,4%) en 78% volledig (landelijk 82,1%)
18 jaar en ouder: 82% 1e prik (landelijk 87,5%) en 81% volledig (landelijk 84,1%)