Vervolg pg 5 Gemeentefonds

De Raad voor het Openbaar Bestuur zegt dat 15 euro per inwoner het maximum moet zijn. Is dat een kans? 

Van Schaik: ‘Dit zal de korting wat faseren, maar meer niet. We hebben het dan wel over een periode van 3 jaar met 15 euro korting. Dus totaal 45 euro! Binnenlandse zaken denkt zelf aan 4 keer 15 euro. Of het daar dan bij blijft? Niemand zal dat weten. Maar voor een gemeente lastig om mee te werken.’ 

Hardeman: ‘Als de Raad voor Openbaar Bestuur aangeeft dat 15 euro het maximum zou moeten zijn dan hoop ik dat dit een signaal naar de overheid is dat de nood bij veel gemeenten hoog is. Of dit kansrijk is valt lastig te voorspellen. 

De wijze hoe er in de afgelopen jaren met gemeenten om is gegaan geeft weinig hoop. De wethouder financiën zit in de commissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Het is goed om ook vanuit daar dit aan te kaarten bij de landelijke overheid.’

Henk-Jan Molenaar, fractievoorzitter van de SGP, heeft documenten gezien met 52 euro, maar in de huidige begroting staat de post van 115 euro genoemd.‘ In een document van medio dit jaar staat voor Woudenberg een verschil benoemd van € 52. Maar dat is gebaseerd op de cijfers en aantallen van 2017. 

In de Woudenbergse begroting 2022 staat inderdaad het bedrag van € 115 genoemd. Dat is enorm veel. Dat zal dan gebaseerd zijn op de actuele cijfers en aantallen. 

De kritiek van de ROB op het voorstel is ook dat de resultaten gebaseerd zijn op oude gegevens, waarbij 2017 ook een jaar was dat het financieel nog best aardig ging met nog niet de fors hogere kosten Sociaal Domein. Als dat alleen al voor Woudenberg meer dan het dubbele scheelt in effect is het eigenlijk niet gepast dat zo´n ingrijpend voorstel wordt gepresenteerd aan de hand van achterhaalde cijfers. 

De suggestie van de ROB met maximaal € 15 per jaar voor een periode van 3 jaar biedt ten opzichte van € 115 per inwoner wel ineens een veel minder pessimistisch beeld. Een dergelijk effect, vergelijkbaar met de hele opgave van de Bezuinigingsdialoog Sociaal Domein van afgelopen jaar is groot. Dat gaat zeker gemerkt worden. Molenaar vervolgt ‘Voor de beleidsarme Begroting 2022 voor de aanstaande raadsvergadering heeft dit wat ons betreft nog geen gevolgen. Alle aandacht is nu gericht op het Tweede Herstelplan in december. Bij de besluiten die dan gaan vallen over allerlei bezuinigingsmaatregelen ontkomen we er ons inziens niet aan de impact van deze herverdeling alvast mee te wegen. 

Voor zover ik het heb begrepen zegt de ROB dat € 15 per inwoner per jaar voor een periode van drie jaar de max zou moeten zijn en dat na drie jaar een evaluatie moet volgen. Dan hebben we het dus over € 45 per inwoner. Dat is iets beter dan de genoemde € 53 per inwoner, maar nog altijd een bedrag met grote impact. 

Moniek van de Graaf, fractievoorzitter van de PvdA/GroenLinks, reageert: ‘Het is een lastige situatie, omdat er nog zoveel onzeker is. 

Maar als het bedrag van 115 euro per inwoner wordt doorgevoerd, kunnen we de basale zorg voor de inwoners en de voorzieningen niet overeind houden. Zo kan de gemeente niet functioneren. Dit is on-Nederlands.'